SERRA DE SANT HONORAT: ROCA DEL CORB

 

Geologia

El massís de Sant Honorat és com una illa de conglomerats amagada entre calcàries. De lluny, els conglomerats queden dissimulats per les roques calcàries plegades i encavalcades del flanc nord de l’anticlinal d’Oliana, mentre que per darrere seu destaquen els alterosos relleus calcaris de la serra d’Aubenç, de manera que aquest massís conglomeràtic no es veu bé fins que no s’hi entra, moment, aquest, que sorprèn enormement a tots els visitants.

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Es tracta de conglomerats de l’Oligocè que, com a resultat de la sedimentació dels materials que arrossegava un curs hídric de caràcter torrencial, es van sedimentar damunt els materials que conformen el flanc nord de l’anticlinal d’Oliana (gresos eocènics, calcàries del Lies, etc.), cosa que vol dir que són posteriors tant a aquests materials com als plegaments que els van afectar, ja que els conglomerats de Sant Honorat i el Corb no han estat afectats pels plegaments alpins. 

El massís de Sant Honorat presenta el típic relleu montserratí, en el qual hi destaquen les verticals cingleres, les agulles i les encaixades canals. També és típic d’aquest tipus de massissos conglomeràtics que es comportin com un sistema càrstic, cosa que es pot constatar quan es passa pel costat de l’avenc del Corb, de més de 50 metres de fondària, o quan cap al final del recorregut es passa prop de la font Viva, la qual és el punt de desguàs d’aquest sistema càrstic.

 

   

En aquest mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya es pot constatar els diversos tipus de roques que travessa l’itinerari (marcat amb una línia de color taronja).

 

 

Col·laboreu!                                                                       

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!  

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.