MASSÍS DEL MONTGRÍ: LES DUNES

 

Flora i vegetació

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

Les particularitats de la vegetació del Montgrí venen donades per la singularitat del relleu, morfologia càrstica, pel substrat i pel clima del territori. Aquestes particularitats geogràfiques i geològiques fan que en el conjunt del massís es trobin més de 400 espècies de plantes superiors, algunes tan singulars com el margalló (Chamaerops humilis) i algunes espècies singulars dels penya-segats litorals com ara Limonium revolutum, Euphorbia dendroides, Astragalus tragacantha, Silene sedoides, etc. Aquest conjunt de tàxons singulars no es veuran, però, durant la sortida ja que es situen a d’altres indrets del massís. Un altre grup molt destacable per la seva diversitat i presència d’espècies comunes de zones més elevades son els briòfits, amb una major distribució a la duna continental. 

 

La principal formació vegetal del Montgrí és la garriga, alterada però per les repoblacions de pins ques’hanfet a les darreres dècades. Aquesta formació correspondria, segons alguns autors, a la vegetació climàcica. Aquesta comunitat ocupa els sectors rocallosos a on el sòl és escàs i poc profund i que no arriba a formar una coberta continua; allà on afloren les roques i apareixen pedres, i on el sòl es troba dispers en petites taques ocupant buits i concavitats de les roques, és on pot aparèixer aquesta comunitat. Es distingeixen diverses subassociacions com ara la garriga amb noguerola, que apareix a la vessant sud i la garriga amb margalló, que ocupa un espai simbòlic i fora de l’àmbit d’aquesta sortida.

Les brolles apareixen allà on ha hagut alteracions antròpiques o bé s’han incendiat, estan caracteritzades per la presència d’estepes a les que acompanyen nombroses espècies heliòfiles. Es pot distingir la brolla arbrada que va acompanyada amb pins no gaire alts (4- 5 metres) i que solen ser Pinus halepensis, que permeten el pas de la llum cap al sòl atès que formen claps poc extensos.

Les pinedes constitueixen pràcticament l’única formació arbòria de la zona, es distingeixen tres tipus de pinedes atenent al seu origen: pinedes naturals, repoblacions passades i repoblacions recents. Les pinedes naturals formen petits grups de pi blanc (Pinus halepensis) i es situen a les vessants més ombrívoles. Els individus rarament ultrapassen els 3-4 metres d’alçada i generalment adquireixen formes arbustives. A l’interior del massís apareixen petits claps de Pinus halepensis i Pinus pinea; aquests  últims deuen el seu origen a la ma de l’home. Les repoblacions antigues son aquelles que corresponen als processos de fixació de la duna continental a principis de segle. Les repoblacions més recents són principalment de Pinus halepensis, tot i que  es poden trobar exemplars de xiprers (Cupressus sempervirens). Els pins més alts (5-6 metres) corresponen a les plantacions de finals dels seixanta i configuren formacions denses. Les repoblacions més recents atenyen els 3-4 metres d’alçada i es troben acompanyats d’abundant garriga heliòfila.

 

 

 
 

La comunitat de l’alzinar també es veu representada al massís del Montgrí tot i que ho fa en baixa proporció, de fet, queden reduïdes a petites formacions tupides d’1 a 2 metres d’alçada i són el testimoni d’una extensió més àmplia del passat a on es suposa que es situaven a fondalades i sectors de menor insolació on hi havia una mica de sòl mínimament desenvolupat. Cal indicar que en alguns punts arrecerats es troben alguns peus de 5- 6 metres d’alçada.

 

També es pot observar, sobretot als vessants més inclinats, els llistonars (de Brachypodium retusum) i prats secs calcícoles de terra baixa. D’altra banda les pinedes de pi blanc amb sotabosc de garriga que ocupaven el fons de vall de Santa Caterina han estat substituïdes després de l’incendi majoritàriament per pastures i conreus de secà.


El recorregut s’inicia a l’àmbit de la garriga, on es podrà observar un seguit de tàxons de zones obertes i asoleiades com ara el grup de les estepes (Cistus sp.), les lleterasses (Euphorbia sp.) o altres arbusts com ara l’arç blanc (Crataegus monogyna), l’aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia), el fals aladern (Phillyrea latifolia) o el llentiscle (Pistacia lentiscus), espècies aquestes que seran presents durant la major part de l’itinerari.

La duna continental està poblada de pins, principalment de pi blanc. Per sota dels pins es desenvolupa un sotabosc no gaire dens amb una important presència de llentiscle (Pistacia lentiscus) i aladern (Rhamnus alaternus). Allà a on l’entrada de llum sigui més acusada, apareixeran algunes espècies heliòfiles com el romaní (Rosmarinus officinalis), o diverses espècies d’estepes (Cistus sp.). Cal destacar que s’aniran trobant alguns peus d’alzina (Quercus ilex), generalment de port arbustiu. 

Al llarg del recorregut apareixeran moltes plantes del món mediterrani: l’esparreguera (Asparagus acutifolius), l’argelaga negra (Calicotome spinosa), el bruc boal (Erica arborea), el romaní (Rosmarinus officinalis), el galzeran (Ruscus aculeatus), la farigola (Thymus vulgaris), l’aritjol (Smilax aspera) i el lligabosc mediterrani (Lonicera implexa) entre d’altres, A la primavera cal parar especial atenció a la presència dels lliris (Iris sp.). Quant als arbres, a banda de la pròpia pineda, s’observarà ací i allà la presència d’algunes oliveres (Olea europea), romanent d’antigues plantacions, així com alguna alzina (Quercus ilex) que indica quina podria ser la vegetació potencial allà on els sòls es troben una mica més desenvolupats

 

Punts d’observació

 

Conegueu amb més detall la fauna visitant el punt d’observació núm. 1 – Ermita de Santa Caterina.

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!  

 

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.