MASSÍS DEL MONTGRÍ: LES DUNES

 

Dunes amb pins i calcàries amb garrics

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

La principal característica d’aquest itinerari és la varietat i la bellesa dels paisatges dels quals permet gaudir, ja que en pocs quilòmetres es passa de les elevades i àrides carenes calcàries als relleus més suaus i forestats de la zona de les Dunes. Per altra banda, des de les parts més altes (Montplà, 317 m ) també es gaudeix d’una extraordinària vista de l’Empordà, el golf de Roses al nord i el de Pals al sud. I sempre, omnipresent en aquest paisatge, destaca l’elegant silueta del castell de Montgrí.  

La geologia també és protagonista en aquesta sortida, essent un dels sectors de més interès l’anomenada zona de les Dunes, antic corredor que migpartia el massís i que la tramuntana emplenà de sorra, però que al segle XIX es repoblà amb pins per fixar les dunes. L’any 2004 un incendi forestal afectà unes 600 de part de la zona per la qual transcorre l’itinerari, tot i que l’atractiu botànic del massís continu essent remarcable.

D’ençà el 1992 el massís del Montgrí està inclòs al Pla d’Espais d’Interès Naturals i, amb posterioritat, també es va incloure a la llista d’espais de la Xarxa Natura 2000 com a Zona d’Especial Importància pels Ocells (ZEPA) i com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC). Bona part de la muntanya i els principals components del patrimoni cultural són propietat de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i en aquesta vila també es pot visitar el Museu de la Mediterrània. L’any 2010 es va aprovar la LLEI 15/2010, del 28 de maig, de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de dues reserves naturals parcials i d’una reserva natural integral.  


 

 

 

Lloc

Ermita de Santa Caterina, les Dunes,  Montplà, castell de Montgrí.

Comarca

Baix Empordà.

Longitud de l’itinerari

7,65 km .

 

Època més recomanable

Tot l’any. 

Accés amb transport públic

A l’ermita de Santa Caterina no s’hi pot accedir amb transport públic, però hi ha possibilitat d’anar fins a Torroella de Montgrí i, seguint el GR-92, enllaçar l’itinerari a la Creu de Santa Caterina (punt 6,72 km ).

 

Autors

Carles Barriocanal; Daniel Burgas; Mapi Carabús; Josep Germain.  

Dificultat

Baixa-mitja. Tot i ser curt, l’itinerari transcorre per alguns corriols força drets i pedregosos.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.