ELS PORTS: CARRER AMPLE

 

Fauna
 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

 

La diversitat de biòtops que ofereixen les muntanyes dels Ports permet la presencia d’una fauna molt rica i variada. La vida animal d’aquest massís presenta un elevat interès no sols per l’abundància i varietat d’espècies sinó també per la presencia d’alguns animals molt rars per a la fauna catalana. I donades les característiques i la varietat d’ambients d’aquest itinerari, les possibilitats d’observació de fauna son elevades.

 

L’element més espectacular i amb el que és més probable ensopegar, és amb la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispànica), espècie força abundant i que als Ports està regulada cinegèticament per la figura de Reserva Nacional de Caça.

D’altres mamífers amb una bona representació als Ports son: la llúdriga (Lutra lutra), el gat fer (Felis sylvestris), molt difícil d’observar com quasi tots els felins, la rata d’aigua (Arvicola sapidus),el cabirol (Capreolus capreolus), recentment reintroduit amb finalitats cinegètiques, els abundants porc senglar (Sus scrofa) i guineu(Vulpes vulpes); el teixó(Meles meles), la fagina (Martes foina) i la geneta(Geneta geneta), tots ells molt sensibles a l’ús que es pugui fer de l’espai. Cal no oblidar el grup dels ratpenats, que amb unes vint espècies constitueix una de les comunitats més riques de la Península Ibèrica.

Cabra salvatge Fagina

Nombroses espècies d’ocells troben als Ports les condicions d’hàbitat idònies per viure-hi. Hi destaquen els grans rapinyaires com el voltor (Gyps fulvus), l’àliga daurada (Aquila chrysaetos), l’àliga perdiguera (Aquila fasciatta), l’astor (Accipiter gentilis), el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i el duc (Bubo bubo) entre els sedentaris, i l’àliga marcenca (Circaetus gallicus), l’àliga calçada (Hieraaetus pennatus) i l’aufrany (Neophron percnopterus) com a estivals. 

Altres espècies d’ocells interessants són: el pela-roques (Tichodroma muraria), la merla d’aigua (Cinclus cinclus), el pica-soques blau (Sitta europaea), el còlit negre (Oenanthe leucura) i la llucareta (Serinus citrinella).

 

Cuereta blanca Voltor

 

Els amfibis i rèptils tenen també una presencia important als Ports i al seu entorn, on s’hi poden trobar més de la meitat de les espècies presents a Catalunya. Entre aquestes, cal destacar la tortuga de rierol (Mauremis leprosa), el llangardaix ocel·lat (Lacerta lepida), aquí anomenat fardatxo, l’escurçó ibèric(Vipera latastei), l’ofegabous (Pleurodels waltl), el tritó verd (Triturus marmoratus), la granoteta de punts (Pelodytes punctatus), el gripau comú (Bufo bufo), el sargantaner petit (Psammodromus algirus), la sargantana ibèrica (Podarcis hispànica) i la serp de riu (Natrix maura).

 

En els rius hi destaquen poblacions d’espècies autòctones de peixos com la madrilla (Chondrostoma toxostoma), la madrilleta roja (Chondrostoma arcasii) i el barb cua-roig (Barbus haasi). També hi habita el cranc de riu (Austrapotamobius pallipes), tot i que aquesta espècie està fortament amenaçada per l’arribada del cranc roig americà (Procambarus clarkii).

 

Serp d'aigua Cranc de riu

Entre els invertebrats hi destaquen els considerats com a bioindicadors (odonats i  lepidòpters), amb espècies com Macromia splendens i Gomphus graslinii, dues libèl·lules catalogades en perill d’extinció, i Orthetum chrysosotigma i Oxygastra curtisii, també protegides. 

Entre els lepidòpters hi figuren unes quantes espècies considerades amenaçades o d’alt interès a Europa: Thymelicus acteon, Tomares ballus, Euphydrias aurinea, Glaucopsyche alexis, Anthocharis euphenoides, Pseudopilotes panoptes, Melanargia lachesis, Satyrus actaea, Hipparchia fagi, Hipparchia semele. També hi ha espècies endèmiques del grup dels mol·luscs, aràcnids i coleòpters, que figuren a la llista d’espècies protegides del PEIN.

 

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.