ELS PORTS: CARRER AMPLE

Circuit pel Carrer Ample,
les rases del Maraco i les Clotes
 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Descripció del medi i del paisatge

 

El Massís dels Ports se situa en la confluència d’Aragó, Catalunya i el País Valencià, i històricament ha estat, i encara ho és, un punt de contacte entre els habitants de les comarques del Matarranya a l’oest, la Terra Alta al nord, Baix Ebre i Montsià a l’est, i el Baix Maestrat al sud.

 

L’aprofitament dels recursos que històricament han ofert aquestes muntanyes, com la caça, les pastures, l’aigua, la llenya i la fusta, la pega, la calç, la neu, etc... ha deixat empremta en el paisatge actual. Arreu es troben aquestes empremtes: masos, forns de calç, clots de pega, carboneres, pous de neu i marges de pedra seca, les quals ens transporten als temps de més humanització del massís. Malgrat aquesta intensa humanització, els Ports són un refugi de moltes espècies endèmiques i amenaçades, tant de flora com de fauna, situant el massís entre els reservoris de biodiversitat més importants del país.

 

 

Les formacions geològiques dibuixen un paisatge característic, que posa en relleu la condició singular d’aquestes muntanyes. En l’itinerari proposat, aquesta rellevància geològica es posa en evidencia molt abans de començar a caminar, ja en l’aproximació amb vehicle hom s’adona que està arribant a un lloc únic.

 

L’itinerari presenta tres àmbits ben diferenciats: la pujada pel barranc del Carrer Ample, que podríem qualificar d’«excursió geològica», la carena pelada de les Rases de Maraco, que delimita els vessants marítim i continental del Port, i els magnífics boscos de pi roig i pinassa de les Clotes.

 

L’itinerari transcorre integrament per l’interior del Parc Natural dels Ports, declarat el 2001 per la Generalitat de Catalunya. Els Ports també formen part de la xarxa Natura 2000.

 

Lloc

Mas de la Franqueta-Carrer Ample-Rases de Maraco-les Clotes-Mas
de la Franqueta. Terme municipal d’Horta de Sant Joan
.

 

Comarca

Terra Alta

 

Longitud de l’itinerari

14,33 km

 

Accés amb transport públic

No s’hi pot accedir amb transport públic.

Època més recomanable

Tot l’any, evitant els dies de fort vent de l’hivern, i els més calorosos de l’estiu.

 

Dificultat

Mitjana, cal tenir en compte que a la pujada pel Carrer Ample hi ha mal camí (és força pedregós), que hi ha un bon desnivell (700 metres de desnivell acumulat de pujada) i una certa distancia a superar.

 

Autors

Josep Germain; Ismael Montsonís.

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.