ALT TER: EL BALANDRAU

Fauna

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

L’itinerari del Balandrau se situa per sobre dels 1.950 m d’altitud, amb una vegetació totalment pradenca gairebé sense arbusts, per això la fauna és d’espais oberts i d’alta muntanya.

Isard

Entre els mamífers, un dels més abundants i estesos és l’isard (Rupicapra pyrenaica), i de fet la zona està inclosa dins la Reserva Nacional de Caça Freser-Setcases, creada l’any 1966 per a conservar aquesta espècie, de la qual només en quedaven poc més de 60 exemplars. En l’actualitat el cens és de més de 3.100 exemplars, dels quals cada any se’n maten uns 270-300 entre caça selectiva i de trofeu. L’any 2005 es va detectar una epidèmia de pestivirus que va reduir fortament les poblacions d’isard d’altres reserves de caça o espais naturals protegits, i les d’aquesta zona són les que millor van resistir l’afecció.

 

El porc senglar (Sus scrofa) i el cabirol (Capreolus capreolus), fan algunes incursions als prats subalpins, però normalment s’amaguen als boscos de més avall. I si bé fa alguns anys es deixava veure un exemplar mascle de daina (Dama dama), darrerament no se n’ha observat cap. Com tampoc de cérvol (Cervus elaphus), present en altres boscos del Ripollès. Pel que fa als carnívors, un dels més freqüents és la guilla (Vulpes vulpes), que puja fins a dalt de tot del Balandrau buscant les restes de menjar dels excursionistes. També puja força amunt el toixó (Meles meles), sobretot a finals d’estiu i tardor en què s’alimenta dels nombrosos ortòpters que rosten l’herba dels prats.

L’ermini (Mustela erminea) s’ha fet més rar, i també la mostela (Mustela nivalis), que fa uns anys era fàcil d’observar al Ripollès. La fagina (Martes foina), en canvi, es pot detectar fàcilment però cap als voltants de Tregurà. I es pot destacar la presència de la geneta (Genetta genetta), que tot i el seu caràcter mediterrani puja fins a Setcases i també als voltants de Tregurà.


És interessant destacar que des de fa uns anys, volta algun exemplar de llop (Canis lupus) per aquestes muntanyes. Provinent dels Alps Marítims francesos, on varen començar a criar a principis dels anys 90, des de fa més de 10 anys han anat arribant uns quants exemplars, bàsicament mascles solitaris, però sense dades de reproducció, de moment.

 

Marmota

 

Des que se’n van alliberar alguns exemplars procedents dels Alps al vessant francès a principis dels anys 80, la marmota (Marmota marmota) s’ha estès i ha ocupat tots els vessants de l’alta muntanya del Ripollès, i de fet al llarg de l’itinerari es podran observar unes quantes colònies des del principi del recorregut fins al voltant del coll dels Tres Pics. Sobretot a la coma de Fontlletera, per sobre i per sota del camí, però només entre els mesos d’abril i octubre, ja que l’hivern la marmota es manté dins els caus en estat de semi-hivernació.

 

Aquesta última espècie ha anat molt bé per a millorar la diversitat de preses d’un dels rapinyaires de més interès de la zona, l’àliga daurada (Aquila chrysaetos), de la qual se’n poden observar els exemplars de dos dels territoris que aquesta espècie té a la comarca.

Trencalòs

Altres rapinyaires fàcils de veure, el voltor (Gyps fulvus), l’aligot (Buteo buteo) o el xoriguer (Falco tinnunculus) durant tot l’any, i amb una mica de sort el trencalòs (Gypaetos barbatus), que fins i tot disposa d’alguns trencadors d’ossos prop del recorregut.

 

A la tardor i la primavera, durant la migració, es poden veure moltes altres espècies d’ocells rapinyaires, com l’àliga marcenca (Circaetus gallicus), que cria als boscos propers, l’àliga calçada (Aquila pennata), l’aligot vesper (Pernis apivorus), que també cria als boscos de Ribes i de Siat, o el falcó mostatxut (Falco subbuteo), entre d’altres. El falcó pelegrí (Falco peregrinus), fa algunes incursions de caça per la zona, però tampoc és fàcil de veure. I durant la migració també es pot observar algun falcó de la reina (Falco eleonora), milans (Milvus sp.), arpelles (Circus sp.), etc. Fins a finals dels anys 1990s l’arpella pàl·lida (Circus cyaneus) criava en prats relativament pròxims a aquesta zona, però s’ha anat rarificant i gairebé només es veu en època de pas.

 

La perdiu blanca (Lagopus mutus pyrenaica), havia estat present al Balandrau, però la pressió humana i la predació afavorida per aquesta presència humana, n’han afectat el petit nucli d’aquest cim, per la qual cosa és molt difícil observar aquesta espècie. Sí que és possible veure alguna perdiu xerra (Perdix perdix hispanoliensis), que també va patir una forta rarefacció però de la qual se n’han alliberat alguns exemplars.

A finals d’agost i setembre, poden veure’s de pas alguns exemplars de perdiu rasca (Charadrius morinellus), i de fet a mitjans dels anys 80 es va observar  un exemplar el mes de juliol prop de Fontlletera, ja en plena època de cria, però no es va poder confirmar que fos un exemplar nidificant.

Corriol Pit-roig o perdiu rasca


Alguns còrvids presents són el corb (Corvus corax), i les gralles de bec groc (Pyrrhocorax graculus) i de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax), que crien a les cingleres de sota el Balandrau. A vegades aquestes dues últimes formen estols conjunts.


Cercavores

D’ocells més petits a l’estiu és fàcil veure a tot el camí el còlit gris (Oenanthe oenanthe), la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros), l’alosa (Alauda arvensis) o el grasset de muntanya (Anthus spinoletta). A les parts més altes el cercavores (Prunella collaris), i a les més baixes i prop del bestiar alguna griva (Turdus viscivorus) o cuereta blanca (Motacilla alba). La cuereta torrentera (Motacilla cinerea) arriba fins a sota del coll dels Tres Pics. Pel cel volant falciots (Apus apus), orenetes (Delichon urbica, Hirundo rustica) o el roquerol (Ptyonoprogne rupestris), amb algun ballester (Apus melba).

A l’hivern hi ha poca activitat faunística, i d’ocells segons el fred poden arribar la griva cerdana (Turdus pilaris), o rarament algun pardal d’ala blanca (Montifringilla nivalis). L’any 1999, al novembre, es va poder observar un exemplar de sit blanc (Plectophenax nivalis), que aleshores era raríssim a Catalunya, i més en un indret de muntanya.

 

A la primavera i estiu, si el dia és assolellat, es poden veure alguns rèptils prenent el sol a la roca, com la sargantana de paret (Podarcis muralis) o fins i tot algun lluert (Lacerta bilineata) a la part més baixa. De serps no se’n troben gaires, tot i que hi viu l’escurçó (Vipera aspis), la colobra llisa septentrional (Coronella austriaca), o la serp verd-i-groga (Hemorrhois hippocrepis). Fa uns anys es va una petita població de sargantana vivípara (Zootoca vivipara), que és la més oriental dels Pirineus orientals. D’amfibis només es pot veure alguna granota roja (Rana temporaria) als torrents i basses de la part baixa del camí i alguna salamandra (Salamandra salamandra) a les nits més humides.

Decticus verrucivorus
D’invertebrats n’hi ha de molt interessants, i de fet a l’espai natural de les Capçaleres del Ter i del Freser se n’han determinat alguns endemismes i espècies de gran interès, com el mol·lusc Arianta xatartii, els lepidòpters Epirrhoe tristata, Boloria napaea i l’heteròpter Plagoignathus abrotani. Més fàcils d’observar són la papallona apol·lo (Parnassius apollo), nombroses espècies d’Erebia i, a finals d’estiu, milers d’exemplars d’ortòpters, com Decticus verrucivorus.
   

 

 
 

 

 

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

 

  

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.