ALT TER: EL BALANDRAU

Pels cims i carenes dels Pirineus orientals

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

El Balandrau (2.585 m) és un cim del sector oriental dels Pirineus que permet gaudir de tots els encants de l’alta muntanya, des de paisatges impressionants a una flora singular per la seva adaptació a les extremes condicions alpines. Des del cim del Balandrau es pot gaudir d’una de les millors vistes de la capçalera del Freser ―la coma i les gorges del Freser― així com dels cims que l’envolten, des del Puigmal al Bastiments. Cap al sud i l’est la vista s’estén vers la serra Cavallera, l’Alta Garrotxa, el Collsacabra, el Montseny...

La flora d’aquest espai és típicament alpina, destacant especialment aquelles espècies típiques dels pedregars i dels ambient rocosos de les parts més elevades. Diferents tipus de roques permeten endinsar-se en el reconeixement dels materials paleozoics i el relleu ensenya els efectes dels fenòmens glacials. I mentre es fa el recorregut, els xiulets de les marmotes, la visió esquerpa dels isards i el vol planer dels voltors acompanyen al visitant d’aquest espai.

 

Les carenes que voregen la zona per on discorre l’itinerari es troben dins l’àmbit de l’espai del PEIN Capçaleres del Ter i del Freser així com de l’espai de la xarxa Natura 2000 del mateix nom. Tot i que el PEIN preveia que aquest espai acabés esdevenint parc nacional, no s’ha fet cap esforç per dotar-lo d’un model de protecció més eficaç. Prop de l’inici de l’itinerari s’hi troba el geòtop Tregurà–El Castell dels Moros inclòs al corresponent Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya. El sector de mulleres de la font Lletera també es troba inclòs a l'Inventari de zones humides de Catalunya.

 
 

 

Lloc

Collet de la Gralla-Fontlletera-coll dels Trespics-el Balandrau

Comarca

El Ripollès.

Longitud de l’itinerari

10,42 km

Accés amb transport públic

No.

Època més recomanable

Primavera i estiu.

Dificultat

Mitja en condicions meteorològiques favorables. A l’alta muntanya, cal anar sempre ben equipat i tenir en compte les prediccions meteorològiques, ja que el temps pot canviar bruscament i les tempestes poden convertir el que havia començat com una plàcida excursió en una situació de perill. És necessari recordar que en aquesta zona la climatologia ha estat responsable de més d’un accident mortal. A l’hivern, la neu cobreix la major part d’aquest espai i cal tenir una bona experiència excursionista si es vol fer aquesta excursió, ja que la neu i el glaç la poden complicar considerablement.

Autors

Josep Germain; Ferran Gonzàlez-Prat; Xavier Oliver Martínez-Fornés.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.