ALTA GARROTXA: BAC DE GRILLERA

 

Punt dobservació núm. 4 - La Fillola

 

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Punt d’observació núm. 4

Km 5,92 de l’itinerari

UTM: E 4689726, N 474483.

 

 

Els prats abandonats són un dels ambients més rics de l’Alta Garrotxa pel que fa a la flora i a la fauna. Els prats de sota la casa de la Fillola són un exemple perfecte de com l’abandonament de les masies i les seves àrees obertes adjacents que es va produir als anys seixanta i setanta, ha portat a un esclat inicial en la diversitat de les plantes i els animals que en depenen, el qual, tard o d’hora, tendirà a disminuir a la mesura que el bosc i matolls envaeixin i tanquin l’espai.

 

Una bona manera de determinar l’avenç d’aquest procés és a través de l’estudi de les papallones, ja que hi ha espècies que clarament estan lligades als prats i a altres espais oberts que desapareixeran tant bon punt els matolls i bosquines colonitzar-los. De moment, però, en aquesta prats hi ha moltes espècies de licènids (Polyommatus bellargus, Polyommatus hispana o Polyommatus icarus), sovint associades a plantes de la família de les papilionàcies com Lotus corniculatus, Medicago sp., Dorycnium pentaphyllum, Dorycnium hirsutum i Hippocrepis comosa. També es poden observar altres licènids com Plebejus argus, Glaucopsyche alexis i Cupido alcetas, espècies totes elles més petites que les del gènere Polyommatus.

 

Entre els nimfàlids són abundants les espècies del gènere Melitaea (Melitaea phoebe, Melitaea parthenoides, Melitaea didyma i Melitaea cinxia) i Boloria dia. Les grans Papilio machaon i Iphiclides podalirius són freqüents, com tambe ho és Aporia crataegi. Cap a finals de l’estiu els satírids prenen el relleu i s’hi pot trobar Satyrus actaea, Hipparchia fagi, Hipparchia fidia i Arethusana arthusa, i l’abundant Pyronia tithonus.

Pel que fa als ocells hi ha el gratapalles (Emberiza cirlus), el tallarol de garriga (Sylvia cantillans) i el bitxac (Saxicola torquata).

Lepidòpters

Papilio machaon

Aporia crataegi

Polyommatus icarus

Glaucopsyche alexis

Cupido alcetas

Melitaea phoebe

Melitaea cinxia

Hipparchia fidia

Pyronia tithonus

 
 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.