ALTA GARROTXA: BAC DE GRILLERA

Coixins de monja a les envistes del Canigó

Descripció del medi i del paisatge

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

La muntanya mitjana calcària dels ambients mediterranis de Catalunya acull una espectacular diversitat de flora i fauna. On les serralades estan disposades en sentit est-oest, als bacs es troben espècies de flora i fauna típicament eurosiberianes, mentre als solells apareixen plantes i invertebrats veritablement termòfils i mediterranis. I en aquells indrets on aquests móns es troben, la diversitat natural és remarcable. A més, els cims i les carenes que els separen, sovint molt exposats a les inclemències climàtiques, també representen ambient singular i de gran interès natural.

 

La serra de Bac de Grillera, espai inclòs a l’EIN de l’Alta Garrotxa, és un bon exemple d’aquest tipus d’ambients: en els seus tres quilòmetres de carena, les pinedes i els penya-segats del vessant de tramuntana són molt ombrívols i frescals, mentre que el solell, en part desproveït de vegetació, alberga comunitats de plantes sobretot mediterrànies.

 


Una visita primaveral al Bac de Grillera és ideal per conèixer el que possiblement sigui el valor natural més destacable de la serra: les brolles culminals de coixí de monja o eriçó (Erinacea anthyllis), planta protegida a l’EIN de l’Alta Garrotxa. Tabé és un indret adequat per trobar-hi multitud de papallones diürnes calcícoles, narcisos, orquídies, teixos centenaris, ocells de bosc i rapinyaires i, també, el mufló.

 
 

 

Lloc

Coll dels Horts-la Gavarra-el Bac de Grillera-Mare de Déu 
del Fau-Puig del Castell de Grillera-laFillola-Sant Cristòfols dels Horts-Coll dels Horts. Termes municipals de Maçanet 
de Cabrenys i Albanyà (Alt Empordà)
.
 

Comarca

Alt Empordà.

Longitud de l’itinerari

Itinerari recomanat: 7,91 km

Accés amb transport públic

No s’hi pot accedir amb transport públic.

Època més recomanable

Tot l’any, però especialment a la primavera, quan floreix el coixí de monja

Dificultat

Baixa-Mitja. En determinats punts cal estar atents a la descripció de l’itinerari, ja que alguns corriols poden ser perdedors.

Autors

Josep Germain; Michael Lockwood; Xavier Oliver.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.