ALTA GARROTXA: BAC DE GRILLERA

 

Punt dobservació núm. 1 - Font del Bac

 

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Punt d’observació núm. 1

Km 2,62 de l’itinerari

UTM: E 4690303, N 476014.

 

  

 

La font del Bac, protegida per una enorme alzina que proporciona una bona ombra, ja no raja com abans, però encara és un bon punt de parada. A la roca travertina darrera de la font, hi ha les petites mates de l’arenària prima (Moehringia muscosa), de fulles molt estretes i petites flors blanques.

 

Des de l’inici de l’itinerari fins aquí es passa per pinedes calcícoles del domini de la roureda de roure martinenc (Quercus pubescens) i alzinars que es fan més comuns a partir de la Gavarra. Tanmateix , les comunitats d’ocells no canvien gaire en tot el tram i podem destacar espècies com el mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) i el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), el raspinell comú (Certhia brachydactyla), el bruel (Regulus ignicapillus) i la mallerenga petita (Parus palustris) i la mallerenga emplomallada (Parus cristatus). A les zones més humides hi prolifera el grèvol (Ilex aquifolium), gairebé l’única espècie del sotabosc de la pineda, i flors com la pulmonària de fulla estreta (Pulmonaria longifolia), la prímula vera (Primula veris) i la consolda petita (Symphytum tuberosum), espècies típiques dels boscos més centroeuropeus. Just abans de la font hi ha uns prats abandonats que són rics en orquídies, com l’orquis simi (Orchis simia) i la flor de l’home penjat (Aceras anthropophorum), mentre al marge del bosc podeu trobar la platantera bifòlia (Plantanthera bifolia) i el curraià pàl·lid (Cephlanthera damasonium).

 

Des d’aquest punt també es pot deixar l’itinerari momentàniament per seguir per la pista que davalla en direcció Sant Pere dels Vilars (segons indica un rètol) durant un quilòmetre fins a una àrea de badlands on abunda el lli campanulat (Linum campanulatum), una planta protegida a l’EIN de l’Alta Garrotxa. És millor visitar aquesta zona a començaments de juny, on també s’hi troba l’abellera aranyosa (Ophrys sphegodes) i l’abellera mosquera (Ophrys insectifera) i papallones diürnes com Lasiommata maera, Issoria lathonia, Pyronia bathsheba, Maniola jurtina i Argynnis pandora, essent la darrera una espècie molt freqüent a la serra veïna de les Salines i que arriba aquí en dispersió.  

Un cop es continua l’itinerari en direcció a la carena, al cap de 60 metres s’observa una roca que té damunt un esplèndid coixí de monja (Erinacea anthyllis), a més de molta orella d’ós (Ramonda myconi). També es comença a trobar de seguida molts teixos (Taxus baccata), una espècie protegida a Catalunya. Al cap d’uns 500 metres es troba un teix monumental al costat del camí.

Flora

Alzina

Quercus ilex

Blada

Acer opalus

Consolda petita

Symphytum tuberosum

Curraià pàl·lid

Cephlanthera damasonium

Flor de l’home penjat

Aceras anthropophorum

Grèvol

Ilex aquifolium

Lli campanulat

Linum campanulatum

Lloreret

Daphne laureola

Orquis simi

Orchis simia

Pi roig

Pinus sylvestris

Platantera bifòlia

Plantanthera bifolia

Prímula vera

Primula veris

Pulmonària de fulla estreta

Pulmonaria longifolia

Teix

Taxus baccata

Lepidòpters

Issoria lathonia

Colias crocea

Pyronia bathsheba

 
 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.