ALTA GARROTXA: BAC DE GRILLERA

 

Geologia

 

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Tota la zona per on transcorre l’itinerari és un impressionant amuntegament d’unitats alòctones del Mesozoic, possiblement procedents del NE, que reposen sobre les formacions autòctones més recents del Terciari. El desplaçament d’aquests materials sembla que té caràcter gravitacional i és posterior al seu plegament durant l’orogenia alpina. 

 

Tot i que aquests primers plegaments i moviments cap al sud-oest van ser facilitats pels nivells basals del Triàsic, l’aixecament de la zona axial pirinenca, afavorit per un complex sistema de falles, va accelerar el desplaçament de ots aquests materials cap a la seva posició actual.

Al nord d’aquesta zona es pot observar el sòcol paleozoic, mentre que al sud apareix el Paleocè, damunt el qual reposen tots aquests materials desplaçats. Tot aquest procés es pot observar en l’esquema extret de l’article d’A. Estévez «Tectonica de las unidades alóctonas del Castell de Bac Grillera (Pirineo oriental, Espanya)».

La carena del Castell de Bac de Grillera és un sinclinal tombat i un bon exemple de tot aquest complex procés. Com el camí ressegueix la carena, es podran observar amb detall les calcàries del Juràssic. Davant la Fillola es pot veure tota la sèrie de materials del Juràssic, des de les calcàries i margues bassals fins a les calcàries massives i les bretxes calcàries que hi damunt seu.

 

 

 

En el mapa geològic que s’adjunta, de l’Institut Geològic de Catalunya, es pot observar la litologia dels terrenys pels quals discorre l’itinerari.

 

 

 
 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.

.