ALTA GARROTXA: BAC DE GRILLERA

 

Fauna

 

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Malgrat que la fauna de Bac de Grillera possiblement sigui menys remarcable que la flora, hi ha moltes espècies d’interès. Entre els ocells cal destacar els rapinyaires, que es deixen veure des de la mateixa carena, incloent-hi ocasionalment l’àguila daurada (Aquila chrysaetos). Els boscos alberguen les típiques espècies forestals dels àmbits montans a Catalunya, com el pica-soques blau (Sitta europaea), el bruel (Regulus ignicapillus) i moltes mallerengues, mentre a l’hivern arriven molts pit-roigs (Erithacus rubecula), tords (Turdus philomelus) i pinsans (Fringilla coelebs) per hivernar, amb nombres més reduïts de lluers (Carduelis spini) i cercavores (Prunella collaris).

 

Colias alfacariensis

 

Pel que fa al mamífers, el senglar (Sus scrofa) possiblement sigui més abundant a la capçalera del riu d’Arnera que a cap altre lloc de Catalunya i pel camí de la Gavarra és un dels llocs és possible veure’l amb més facilitat en ple dia. Entre els altres grans mamífers, cal remarcar el cabirol (Capreolus capreolus) i el mufló (Ovis orientalis), el segon procedent del massís de les Salines i fruït d’una introducció cinegètica duta a terme a França cap al 1960. També hi són presents el teixó (Meles meles), la fagina (Marta fagina), la guineu (Vulpes vulpes) i el gat mesquer (Genetta genetta).

 

Les dades sobre els hèrptils de la zona són molt escasses i cal esperar que hi siguin presents les mateixes espècies de rèptils i amfibis que es troben a les serres veïnes de l’Alta Garrotxa i les Salines.

Entre les papallones diürnes, hi ha una bona representació d’espècies característiques dels boscos i de les de zones oberts. Entre les primeres trobem Limenitis camilla, Parage aegeria, Celastrina argiolus i Gonepteryx rhamni, totes elles abundants, mentre a les zones obertes, com per exemple la carena i las prats de la Fillola (on les papallones diürnes han estat estudiades pel Consorci de l’Alta Garrotxa), hi ha especialistes dels prats com Colias alfacariensis, Aporia crataegi, Melanargia lachesis, Arethusana arethusa o Melitaea phoebe.

 
 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.