SERRA DE TIVISSA: COVES DE VILELLA

 

Les muntanyes calcàries meridionals: brolles, 

rapinyaires i art rupestre

Descripció del medi i del paisatge

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

L’itinerari transcorre per la serra de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, que des del punt de vista geològic pertany a la Zona d’Enllaç entre la serralada Ibèrica i la Costera Catalana i es caracteritza per la menor deformació dels materials juràssics (dolomies i calcàries) que la constitueixen. L’itinerari permet recórrer algunes de les barrancades més característics de la serra, com el barranc dels Fogassos, i albirar els relleus que l’envolten des d’alguns dels colls que l‘itinerari travessa.  

El paisatge vegetal és dominat per les brolles resultat dels nombrosos incendis forestals que han assolat aquesta serra, que malgrat l’aspecte desolat que en certs punts pot tenir, és un hàbitat força òptim per algunes espècies de rapinyaires que hi habiten. En alguns punts especialment protegits o encarats al nord o al fons el torrents, encara hi resta algun rodal d’alzines o de vegetació de ribera. Les brolles permeten observar l’innombrable nombre de terrasses que ressegueixen la muntanya i les restes d’antics masos, testimonis d’un antic mode de viure —o de sobreviure— ja extingit.

 


El patrimoni cultural de la serra es també molt ric, des de la coneguda ermita de Sant Blai a les coves de Vilella, on hi ha restes de pintures rupestres. Aquestes coves han estat declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i catalogades com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. L’espai pel qual discorre l’itinerari, anomenat
Muntanyes de Tivissa-Vandellòs, va ser inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural l’any 1992 i també forma part de la Xarxa Natura 2000 amb la nova denominació de Tivissa-Vandellós-Llaberia. També està inclòs a l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic com a Geozona 312, serres de Tivissa i de la Creu.

 
 

 

Lloc

Tivissa-Sant Blai-barranc dels Fogassos-coves de 
Vilella-coll de Maula.
 

Comarca

Ribera d’Ebre.

Longitud de l’itinerari

13,6 km

Accés amb transport públic

Sí. Cerqueu itineraris i horaris.

Època més recomanable

Tot l’any.

Dificultat

Itinerari fàcil, tot i que a l’estiu, la sequera i les altes temperatures aconsellen prendre les precaucions oportunes.

Autors

Josep Germain.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.