SERRA DEL MONTSEC: TOSSAL DE LES TORRETES

La muntanya de Ponent

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

El Montsec és la serra més característica de Ponent. Es tracta d’una serralada prepirinenca que s’estén de manera gairebé rectilínia d’est a oest durant més de 42 quilòmetres. L’itinerari que es presenta permetrà resseguir la part culminar de l’anomenat Montsec de Rúbies, el sector més occidental d’aquesta llarga serralada.

 

L’itinerari permet recórrer el vessant solell, ocupat pel carrascar i camps de conreu que aprofiten la plana que es troba entre els dos nivells de penyasegats, i la carena de serra, on predomina la vegetació característica de llocs batuts pel vent i la pròpia dels ambients rocosos. La geologia és la protagonista del paisatge, creant una marcada dissimetria entre les cingleres del vessant sud i el pendent més suau del vessant nord.

La serra del Montsec Montsià es troba inclosa al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i forma part de la Xarxa Natura 2000. És un dels espais que mereixeria ser parc natural, però no sembla que a curt termini s’atengui aquesta reclamació. Prop del punt d’inici de la sortida s’hi troba la Geozona 128, Calcàries litogràfiques del Montsec, inclosa a l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic.

 
 

 

Lloc

Rúbies-Tossal de les Torretes-Tossal de Mirapallars.

Comarca

La Noguera i el Pallars Jussà.

Longitud de l’itinerari

11,28 km

Accés amb transport públic

No s’hi pot accedir amb transport públic.

Època més recomanable

Primavera, Estiu i Tardor.

Dificultat

Mitja. Bona part de l’itinerari ressegueix la carena del Montsec de Rúbies, motiu pel qual no és recomanable fer-lo si les condicions atmosfèriques són desfavorables (boira, pluja, etc.). En cas d’anar amb nens, cal tenir-los controlats tota l’estona.

Autor

Josep Germain.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.