SERRA DE MONTSANT: CINGLE MAJOR

Travessa de les cingleres meridionals

 

 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Descripció del medi i del paisatge

 

L’itinerari transcorre pel sector meridional i culminar de la serra de Montsant, a la comarca del Priorat. Les cingleres de conglomerats paleògens dominen el paisatge i cal cercar algun dels graus que les superen per arribar a la carena culminar sempre per damunt dels mil metres d’alçada on per efecte dels incendis que han anorreat el bosc també hi domina un paisatge d’aspecte petri.

 

 

La vegetació presenta un recobriment molt baix i la roca es la que defineix el paisatge. A les capçaleres de les valls, les atapeïdes masses arbustives del corner presenten un aspecte força singular. Tot i els incendis que han afectat aquest vessant de la serra, a la part culminar encara resta algun rodal de pinassa i d’alzines. Les cingleres que cal travessar són també un bon punt per a l’observació d’ocells, destacant-se els d’ambients rupícoles i els rapinyaires.

 

La serra de Montsant ja va incloure’s des d’un primer moment al Pla d’Espais d’Interès Natural, el 2002 va ser declarada parc natural i també forma part de la Xarxa Natura 2000.

 

Lloc

La Morera de Montsant, grau de l’Agnet, Piló dels Senyalets, 

grau de Salfores.

 

Comarca

El Priorat.

 

Longitud de l’itinerari

13,72 km.

 

Accés amb transport públic

No.

Època més recomanable

Tot l’any.

 

Dificultat

Mitja, a causa del desnivell que s’ha de superar, de la distància a recórrer, que supera els 10 km i a que cal passar per alguns punts bastant verticals que, tot i no ser especialment difícils, requereixen atenció i estar habituat a anar per la muntanya.

 

Autors

Josep Germain; Josep Palet; Roger Pascual.

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.