SERRA DE MILANY: CASTELL DE MILANY

El país de les fagedes: amb boix, 
amb el·lèbor verd i amb joliu

 

 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Descripció del medi i del paisatge

 

L’itinerari transcorre per l’extrem nord de la comarca d’Osona, just al límit amb el Ripollès, i ressegueix la carena d’aquesta serra que al Castell de Milany assoleix un dels punts culminants de la comarca (1.526 m). Durant bona part de l’itinerari es pot gaudir d’incomparables vistes del Cabrerès, el Ripollès i els Pirineus.

 

Atès que l’itinerari transcórre sempre per damunt dels 1.200 m, diferents varietats de fagedes dominen el paisatge, tot i que la fageda amb boix és la més extensa. El mantell boscós només es veu interromput per prats i antics terrenys agrícoles convertits en pastures, ja que l’activitat ramadera encara és força present en aquesta serra.

 

 

La Serra de Milany ha estat el resultat de l’aixecament dels gresos eocènics de la Depressió Central que es va produir durant l’orogènia alpina i que ha donat lloc a exemples tant vistosos com l’anticlinal de la veïna Serra de Bellmunt. En la part més alta de la serra apareixen també conglomerats i és en un sortint d’aquests conglomerats on se situen les runes de l’antic castell de Milany, conegut des del s. x.

L’espai pel qual discorre l’itinerari, anomenat Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt, va ser inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural al 1992 i també forma part de la Xarxa Natura 2000 amb la nova denominació de Sistema Transversal Català.

 

Lloc

El Barretó-Serra i castell de Milany-Puig de l’Obiol

 

Comarca

Osona

 

Longitud de l’itinerari

12,5 km

 

Accés amb transport públic

No

Època més recomanable

Tot l’any.

 

Dificultat

L’itinerari transcorre per sobre els 1.000 m i a l’hivern les condicions climatològiques poden ser força adverses.

 

Autors

Jordi Camprodon; Josep Germain; Oriol Oms; Ferran Gonzàlez i Prat.

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.