SANT LLORENÇ DEL MUNT: 
EL MONTCAU - CANAL DE LES TEIXONERES


Medi físic
 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Geologia

 

Situació regional

El massís de Sant Llorenç del Munt està format per roques sedimentàries que pertanyen a la part est de la unitat geològica coneguda com a Conca de l’Ebre. Aquesta era una zona deprimida confinada pels relleus dels Pirineus, les Serralades Costaneres Catalanes i la Serralada Ibèrica. Aquests relleus aportaren sediments a la conca, que donaren lloc a les roques sedimentàries que hi trobem. Aquesta conca coincideix en part amb l’àrea que actualment drena el riu Ebre, i d’aquí el seu nom.

 

La formació de les roques de Sant Llorenç tingué lloc entre fa  41 i 37 milions d’anys (dins l’Eocè), interval de temps durant el qual la conca de l’Ebre era una prolongació de l’Oceà Atlàntic. Als marges de la conca s’hi acumularen sediments de mida de partícula més grossa (graves), que en consolidar-se donen lloc a les roques que coneixem com a conglomerats (que provenen de graves de còdols arrodonits i cimentats). Les graves es disposaven en grans ventalls al·luvials, que eren com tarteres en forma de ventall que provenien dels relleus i que anaven a parar al mar donant lloc a un delta. Així doncs, podem observar com els conglomerats de Sant Llorenç evolucionaren mar endins donant lloc a roques marines diverses i de mida de gra més fi que l’aigua podia seguir transportant un cop arribava al mar. Aquestes roques són, a banda d’uns escassos conglomerats, els gresos (mida de gra sorra) i les lutites (mida de gra fang). Aquestes roques les trobem als flancs de l’antic ventall deltaic, on actualment hi ha les poblacions de Talamanca, Rocafort, Manresa (part sud), Sant Vicenç de Castellet etc. Al sud-est del massís, per contra, els conglomerats eren adjacents a la Serralada Costanera Catalana (que llavors formava part del més extens Massís Catalano-Balear).

 

Les roques  
Els conglomerats de Sant Llorenç són de dos tipus segons sigui la seva composició: polimíctics i calcàris. Els primers són els dominants i es caracteritzen per una composició molt diversa dels còdols. Hi trobem fragments de roques paleozoiques (granitoides i roques metamòrfiques) i també roques posteriors al paleozoic (gresos i carbonats). Aquests conglomerats estan poc cimentats i presenten un color vermellós degut a la seva matriu gresosa i lutítica. El conglomerats calcaris (o oligomíctics, de composició preponderant) són menys abundants i es presenten en quatre nivells de gruixos oscil·lants entre pocs metres i vint metres. La seva cimentació és relativament important i tenen un color blanquinós degut als còdols de carbonat.


 

 

 

 

L’estructura

Després de la sedimentació dels estrats de graves (que tingué lloc en estrats horitzontals) i de la seva litificació en conglomerats, aquests es bascularen lleument cap al nord-oest degut a esforços tectònics. Posteriorment l’estructura del massís es veié afectat per altres processos que també n’han determinat la seva estructura.

 

En l’estructura del massís hi intervenen tres tipus de discontinuïtats (veure gràfic adjunt): les horitzontals i les verticals. Les horitzontals són superfícies d’estratificació, que separen diferents moments en la deposició de sediment. En general no hi ha contrast del tipus de roques entre estrats de roques successius ja que el predomini dels conglomerats és molt important. Però en alguns punts la presència d’estrats de lutites o gresos marquen una discontinuïtat doncs són més fàcils d’erosionar i donen lloc a balmes.

 

 

 

Les discontinuïtats verticals són fractures de dos tipus: aquelles que comporten desplaçament dels dos blocs de roca que separen (falles, que en nombre son relativament escasses) i aquelles on no hi ha desplaçament (diàclasis). Les diàclasis poden ser de dos tipus (petites i grans) segons les seves dimensions i s’agrupen en famílies quan són paral·leles entre sí. Les petites queden restringides a un sol interval d’un mateix tipus de conglomerat i les grans travessen diferents tipus de conglomerats. A més, les diàclasis (veure fotointerpretació d’alineacions en color blanc) es presenten en un conjunt principal orientat N-S/NE-SW. A banda d’aquesta família principal de diàclasis, n’existeixen altres de menors que es creuen amb les anteriors. A més, la quantitat de diàclasis és funció de les característiques mecàniques de la roca. Això fa que en els conglomerats calcaris, les diàclasis siguin més abundants que en els conglomerats polimíctics.

 

El relleu

Les formes del relleu dels conglomerats del massís de Sant Llorenç del Munt venen condicionats per tres factors: la seva distribució, la resistència a l’erosió i la seva estructura.


El massís com a tal (Montcau, La Mola i la Serra de l’Obac) es diferencia per ser un conjunt compacte i homogeni del mateix tipus de roca (conglomerats) molt similars entre sí i que trobem a la part més interna del ventall. Per contra, la diversitat de roques a la perifèria del ventall al·luvial, junt amb el fet que algunes d’elles s’erosionen fàcilment (sobretot les lutites), fan que el massís quedi delimitat a les parts dominantment conglomeràtiques.

 

La composició dels conglomerats és determinant pel què fa als efectes de la meteorització. Els conglomerats polimíctics, en estar poc cimentats, es meteoritzen (es disgreguen) amb relativa facilitat donant lloc a extenses formes arrodonides. Per contra, els conglomerats calcaris estan més cimentats i són més difícils de desagregar i donen lloc a petites cingleres verticals.

 

Les discontinuïtats verticals (sobretot les diàclasis) són plans per on hi circula l’aigua i els processos de meteorització s’hi desenvolupen més fàcilment. Així doncs les formes del massís de Sant Llorenç s’han anat esculpint principalment segons els plans de diaclasat, que han fracturat el massís determinant els blocs que posteriorment queden diferenciats o cauen per gravetat.

 

El diaclasat i la composició dels conglomerats també afecta el modelat interior del massís (cavitats càrstiques). El tipus de cavitat predominant són les galeries (de recorregut horitzontal), que es formen en els conglomerats calcaris, que es dissolen més fàcilment ja que l’aigua pot circular-hi més degut a la seva xarxa de diàclasis més densa. Els avencs (de recorregut vertical degut a diàclasis grans) són molt menys freqüents. Lligat al carst i la circulació d’aigua hi ha l’aparició de les fonts i surgències. L’aigua s’infiltra al massís per les discontinuïtats verticals més superficials, que sovint estan eixamplades per la meteorització, i en arribar als nivells de conglomerats calcaris circula molt més ràpid cap a la superfície. Les surgències són de funcionament intermitent i es donen en èpoques de pluja.


En general, els sistemes càrstics en conglomerats estan més desenvolupats en els nivells superiors, on l’aigua hi ha circulat més. 

 

 

Els processos de meteorització i el modelat del relleu encara són actius, tot i que a escala humana puguin semblar molt lents.

 

 

 

 

 

 

 

Col·laboreu!                                                                           


Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.