PLANA DEL VALLÈS: GALLECS  

Flora i vegetació

Vegetació

Vitrac

L’activitat agrària marca el paisatge de Gallecs i la vegetació natural es veu reduïda a petits retalls de bosc entre els camps de conreu. Destaca la vegetació de ribera a l’entorn de la riera del Caganell i de Gallecs, tot i que des del punt de vista forestal està dominada per plàtans, encara que en algun punt s’hi trobin alguns rodals d’àlbers i oms. Entre les espècies més vistoses s’hi pot observar el vitrac (Allium triquetrum), la sarriassa (Arum italicum), el ranuncle repent (Ranunculus repens), etc.

L’itinerari també permet travessar alguns retalls de bosc que, tot i estar dominats per pins (pi blanc i pi pinyer), mostren com poc a poc es va recuperant la flora característica de l’alzinar. Entre aquestes espècies, a més de l’alzina i el roure martinenc (Quercus pubescens), destaquen l’arç blanc (Crataegus monogyna), la rogeta (Rubia peregrina), la potentil·la vernal (Potentilla neumanniana), etc.

Potentilla vernal

Rosella

La vegetació arvense dels sembrats de secà i les comunitats característiques dels erms i les vores de camí també hi estan ben representades, especialment a la primavera, quan espècies com el boixac de camp (Calendula arvensis), la rosella (Papaver rhoeas), la malva (Malva sylvestris), la borratxa (Borago officinalis) o la calcida blanca (Galactites tomentosa) omplen de vida i de color qualsevol marge o espai no conreat. Entre els camps, exemplars aïllats de roures i figueres esdevenen fites característiques del paisatge agrari.

 

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

 

Però la principal riquesa de Gallecs no és cap d’aquests elements vegetal aïllat sinó el mosaic que constitueixen tots aquests elements, el qual no només és un bon exemple del que havia estat el característic paisatge vallesà sinó que també s’ha demostrat que constitueix un hàbitat de gran interès per a nombroses espècies de la fauna i un espai pel lleure incomparable.

 

El mapa que s’adjunta correspon a la Cartografia dels Hàbitats a Catalunya elaborada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i la Universitat de Barcelona (UB) i s’hi poden observar els diferents tipus d’hàbitats definits en aquesta cartografia i pels quals discorre l’itinerari. 

 

 

 

Punts d’observació

 

Conegueu amb més detall la flora i la vegetació visitant el punt d’observació núm. 1 – riera de Gallecs.

 

 

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.