MUNTANYES DE PRADES: MOLA D'ESTAT Geologia |
|
Ż 4
|
|
Les Muntanyes de Prades formen part de la Serralada Costanera Catalana, un conjunt de muntanyes (Garraf, Muntanyes de Prades) i foses (Penedès, Camp de Tarragona) delimitades per un sistema de falles de direcció NE-SW. Les Muntanyes de Prades estan constituïdes per un sòcol paleozoic i una cobertora de roques sedimentàries més recents que es disposen horitzontalment sobre el sòcol. L’orogènia alpina afectà aquest massís rocós, que es fracturà en grans blocs que s’han situat a diferents nivells.
En el mapa de l’Institut Geològic de Catalunya que s’adjunta, es pot observar els diferents tipus de roques que travessa l’itinerari i les falles que han trencat aquest massís. Les roques del sòcol paleozoic són sedimentàries, pertanyen al Carbonífer (Gbd) i es van originar en un ambient marí fa més de 300 milions d’anys. Es tracta de gresos i pissarres molt metamorfitzats, plegats i posteriorment erosionats, de manera que en el paisatge acostumen a presentat una fisiognomia més suau que les altres roques que els cobreixen.
Els materials paleozoics han estat recoberts per altres de més recents, que en el cas d’aquest itinerari pertanyen exclusivament al Triàsic, roques que es van formar fa més de 200 milions d’anys i que es van dipositar horitzontalment sobre el Paleozoic. La sèrie triàsica que es pot observar en l’itinerari correspon, de baix a dalt, al Buntsandstein (Tbg) i al Muschelkalk (Tm1, Tm2 i Tm3). En el mapa geològic que s’adjunta, de l’Institut Geològic de Catalunya, es pot observar la litologia dels terrenys pels quals discorre l’itinerari.
El Buntsandstein està format per conglomerats amb còdols de roques paleozoiques, generalment de quars blanc o pissarra, i per gresos. En general presenta una coloració vermellosa molt característica. A l’itinerari, tota la zona de la Mola d’Estat es troba sobre aquest tipus de roques i constitueix un dels paisatges més característics i emblemàtics d’aquest sector de les Muntanyes de Prades.
El Muschelkalk està format per dos nivells calcaris separats per un d’argilós intermedi, cosa que fa que en el paisatge en els trams calcaris hi domini una fisiognomia rocosa amb cingleres i que en el tram argilós s’hi situïn els principals camps de conreu al ser una nivell molt més tou i, conseqüentment, aplanat.
El Buntsandstein correspon a un període de sedimentació fluvial, després del qual el mar triàsic envaí tota la zona i diposità les calcàries del primer nivell del Muschelkalk. El retrocés d’aquest mar facilità un nou cicle de sedimentació continental, les argiles vermelles del Muschelkalk mig, al qual seguí un nou avenç marí i l’inici d’un nou cicle de sedimentació marina amb la formació de les calcàries del Muschelkalk superior.
|
|
Col·laboreu!
Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pągina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!
|
|
Institució Catalana dHistņria Natural Carme, 47 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.
|