MASSÍS DE GARRAF: LA BOVERA

Palmeres vora la mar

 

 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Descripció del medi i del paisatge

L’itinerari transcorre per l’extrem meridional del massís de Garraf, on aquest s’estreny i es redueix a una llarga i enlairada carena entre la plana del Penedès —es veu Vilafranca del Penedès al NE— i la plana litoral —es veu Vilanova i la Geltrú al SE—. L’àmplia visió que es té des de la carena culminar, amb el mar sempre al fons, incrementa notablement l’interès d’aquest espai.

 

És el país de les calcàries i de les garrigues i brolles, tot i que en el fons de les torrenteres algun retall d’alzinar i roureda canvia de manera força significativa un paisatge generalment força eixut. La fauna hi és més important del que hom pot pensar: encara hi crien diferents espècies de rapinyaires i és un espai resseguit per diferents espècies d’ocells en les seves llargues rutes migratòries.

 

 

La major part de l’espai que es recorrerà es troba inclòs dins el Parc del Foix i és gestionat per un consorci en el qual els ajuntaments i, especialment, la Diputació de Barcelona en són el motor. Aquest espai forma part del PEIN amb el nom del Foix i de la xarxa Natura 2000 dins l’espai més ampli anomenat Serres del Litoral Central.

 

 

Lloc

Torrelletes-Fondo de la Bovera-Turó de les Tres Partions-la Casa Alta-Cal Balaguer-Torrelletes.

 

Comarca

Alt Penedés.

 

Longitud de l’itinerari

10,20 km.

 

Accés amb transport públic

L’itinerari s’inicia a la parada d’autobús que comunica Torrelletes amb Vilafranca, però els horaris no són els adequats per fer aquesta excursió. Consulteu els horaris a Bus Castellví.

Època més recomanable

Tot l’any, però cal tenir en compte que a l’estiu l’espai és força assolellat i la temperatura pot ser alt.

 

Dificultat

Baixa-Mitja, atès que en alguns punts el camí pot ser perdedor i passa per llocs forca pedregosos.

 

Autors

Josep Germain.

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.