COLLSEROLA: CAN COLL

Patrimoni cultural

 

 

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

És suggerent seguir el curs de la història a partir de les empremtes de la presència humana al llarg del temps. Del Neolític amb les restes trobades a la cova de l’Or al Puig Madrona o els jaciments ibers de la penya del Moro o de Ca n’Oliver, fins al parc d’atraccions del Tibidabo i les sofisticades torres de telecomunicacions, passant per les vies històriques com és el camí romà que unia Barcino (Barcelona) amb el Castrum Octavianum (Sant Cugat).

 

El paisatge semblant a l’actual es comença a perfilar a l’època medieval, quan el territori s’estructura amb masies, castells, nuclis veïnals, ermites i parròquies, monestirs, units per una xarxa de camins. Ja anteriorment hi havia cert assentament humà, però és a partir d’aquest moment quan augmenta el poblament a la serra. Per posar alguns exemples: masies com Can Coll, ermites com Sant  Adjutori, Sant Iscle de les Feixes, Santa Creu d’Olorda, Santa Maria de Vallvidrera, Sant Medir, etc; monestirs com el de Sant Maria de Valldonzella; castells com el de Castellciuró a la vessant del Llobregat; residències reials com Valldaura; etc.

 

Al segle xviii, l’elevada taxa de natalitat, l’estabilitat econòmica i les millores sanitàries fan que s’incrementi molt la població. Així mateix proliferen les vies de comunicació, la Rabassada, per exemple, es construeix entre el 1868 i 1877. Més tard, al 1899, s’inaugura el parc d’atraccions del Tibidabo. I també, ja entrat al segle xx, el Ferrocarril de Catalunya i les primeres urbanitzacions marquen profundament el creixement de la població a la zona central de Collserola. També en aquesta època, als anys 20, apareixen les urbanitzacions d’estitueig, algunes amb torres i xalets modernistes de notable qualitat arquitectònica, especialment a Vallvidrera i a Cerdanyola, com per exemple, Montflorit i Can Cerdà.

 
L’itinerari comença, i acaba, a l’àrea de lleure del torrent de can Coll, al marge esquerre de la carretera de Cerdanyola a Horta (BV-1415), dins dels límits de la finca de Can Coll. A la confluència dels torrents de Can Coll i de Can Cerdà hi ha un pou i una resclosa, testimonis de l’ús de l’aigua quan aquestes dues propietats tenien el segle passat important activitat agrícola. Aigües avall hi ha també restes de les parets d’una bassa molt gran que emmagatzemava aigua pel reg de camps i hortes de Can Coll, i encara més avall, hi ha diverses rescloses més, ara tapades pels sediments, que eren llocs de bany força populars.

Can Coll. Masia documentada ja el 1495, i abans coneguda amb el nom de Mas Portell. Des del 1987 és de titularitat pública i alberga el centre d’educació ambiental i centre de documentació del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Can Cerdà. En el nostre recorregut veurem algunes edificacions pertanyents a la urbanització que rep el nom d’aquesta masia, originària del segle xii, i actualment molt transformada i convertida en restaurant. Aquí passem prop de la Torre Gresa, construïda l’any 1928, amb inspiració noucentista, i que, tot i que actualment està força abandonada, testimonia l’època en la qual l’estiueig pren importància a la serra.

Mas Güell. Abans d’arribar dalt del turó de l’Ermità, a l’esquerra de la pista, trobem unes restes, mig amagades per la vegetació. Sembla que durant la guerra contra els francesos, a començaments del segle xix, aquesta masia va ser saquejada i cremada i ja no es va recuperar.
 
Les Feixes és el nom de la vall que trobem en el nostre itinerari, abans de tornar a trobar i seguir el torrent de Can Coll. És un antic nucli de població de Cerdanyola format per Can Catà, Can Codina, Can Fermí, etc. Aquí hi ha l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, d’origen romànic i remodelada als segles xvi i xx. És un lloc de significació històrica, cada any, cap el 20 de novembre, Cerdanyola hi celebra un aplec.
   
Can Catà. Encara a la vall de les Feixes passem pel costat d’aquesta edificació barroca originària del segle xviii convertida posteriorment en torre residencial de grans dimensions, amb jardins romàntics als entorns. La finca inclou 100 hectàrees de bosc. En record de la primera època de la masia es conserva un quadre que il·lustra l’ambient de l’època.
   
   
Can Codina. Seguint amunt pel camí paral·lel al torrent de Can Coll, i a l’altre costat d’aquest torrent, entre camps de conreus, veiem la darrera masia del nostre itinerari. L’edifici actual és de la dècada de 1940, construïda sobre restes de tres antics masos ja desapareguts.

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat