Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Grup Mineralògic Català

El Grup Mineralògic Català és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1975 per un grup d’aficionats a la muntanya i sobretot a la mineralogia. El Grup neix a la Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), intentant agrupar a tots als mineralogistes i afeccionats que existien en petits nuclis dispersos per tot Catalunya i que volguessin donar a conèixer la mineralogia i la geologia d’aquest país. Des dels seus inicis, l’entitat ha estat vinculada al barri de Sants on té la seva seu social i compta actualment amb uns 260 socis.

L’objectiu del GMC és, per sobre de tot, estudiar i divulgar la mineralogia i el patrimoni miner del nostre país i amb aquest objectiu publica per als seus associats la revista Mineralogistes de Catalunya (també en castellà, Paragénesis). En aquesta revista semestral es publiquen articles referents a la mineralogia de qualsevol indret del món, però presta una especial atenció a la mineralogia del nostre país.

Quadrimestralment s’envia també a tots els socis el butlletí Infominer, que és l’òrgan oficial de l’entitat, on s’informa als socis de les activitats del GMC i de les trobades mineralògiques previstes al nostre país i a la resta d’Europa. També s’hi fan comentaris de les excursions ja realitzades i de les novetats bibliogràfiques que entren a la nostra biblioteca, així com d’altres que creiem interessants.

El GMC organitza borses de minerals on es fan tallers d’iniciació als minerals, recerca d’or, exposicions, conferències, etc., com Mineralexpo de Sants a Barcelona (març) i Mineralexpo de Sant Celoni (maig), considerada aquesta última com la més antiga d’Espanya. Antigament també n’organitzava a Llinars, Granollers, Sabadell, Esplugues, Sant Feliu de Buixalleu-Grions (micromuntatges)… També col·labora amb la fira de minerals d’Expominer (Barcelona), entre d’altres.

En la seva seu social, cada dijous a la tarda s’ofereix a tots els associats l’assessorament i material científic per classificar les seves troballes, i per escriure articles, servei que permet conèixer l’actualitat mineralògica de tot el món i preparar noves sortides de recerca i estudi, aparells científics (de Geiger, d’ultrasons, làmpades UVLW-SW, lupes binoculars…) i un petit laboratori d’anàlisi química (anàlisi química qualitativa). A més, l’entitat organitza sortides i excursions de tipus cultural i científic, i porta a terme una sèrie d’activitats com ara: exposicions i borses, visites comentades a museus i mines, excursions per a la catalogació del patrimoni miner i mineralògic català… Enguany s´ha recuperat la convocatòria d’uns premis per a la realització d’articles, treballs i estudis que tinguin la mineralogia de Catalunya com a tema principal, dirigits un d´ells a estudiants de batxillerat i l´altra a estudiants universitaris i a totes aquelles persones que puguin aportar el seu treball a potenciar la mineralogia amateur al nostre país.

Actualment, presideix el GMC, Frederic Varela i Balcells i n’és el vicepresident Martí Rafel i Fontanals; podeu posar-vos en contacte amb ells a través de l’adreça electrònica: gmc@minercat.com. El representant actual del Grup Mineralògic Català a la ICHN és Josep Antoni Ignacio i Herrera, vocal d’activitats i relacions externes del GMC.


Si voleu més informació, adreceu-vos a:

Grup Mineralògic Català
C. de Sant Medir, 13, local
08028 Barcelona
Tel.: 656 648 499
Fax. 93 330 71 72
A/e: gmc@minercat.com