Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Estació Biològica de lAiguabarreig


L’Estació Biològica de l’Aiguabarreig (EBA) és una entitat adherida a la ICHN que va néixer l’any 1993. Inicialment, però, s’anomenava Estació Ornitològica del Baix Cinca, atès que la bressolaren un grup d’ornitòlegs, que feia anys que prospectaven la confluència del Segre, Cinca i Ebre.

La creació formal de l’entitat i l’arribada de naturalistes d’altres disciplines va fer que passés a abraçar el ventall de la història natural i alhora tots els pobles de l’Aiguabarreig, fonamentalment el Baix Cinca (Franja de Ponent) i, dins del Segrià, el baix Segre.

L’EBA és la única organització naturalista d’aqueixes terres i potser per això és integrada per més de tres-cents socis, que disposen de seus a Mequinensa, Fraga i Massalcoreig, tot i que és a la primera vila on es concentren el Centre d’Interpretació i l’Aula de Natura de l’Aiguabarreig, sortosament la més visitada de l’Aragó.

L’objectiu prioritari de l’EBA és la gestió i el desenvolupament sostenible de l’Aiguabarreig i els seus municipis. Amb aquesta intencionalitat fou l’amfitriona del Seminari de Gestió Ambiental que, l’any 1998, va organitzar en aquestes contrades la ICHN, quan va impulsar tota una sèrie de mesures que en els tres darrers anys han pres volada. D’una banda, els  diferents ajuts econòmics europeus i, fins i tot, nord-americans (abocats a Mequinensa) i de la Generalitat (dirigits als PEIN de l’Aiguabarreig) han estat ja efectius i permetran en els pròxims anys, la instal·lació d’infraestructures, com ara aguaits, itineraris senyalitzats i d’altres. D’altra banda, arran del Seminari es va constituir la Mesa Municipal de l’Aiguabarreig, que és formada per nou alcaldes i quatre experts: el coordinador de l’Espai Natural, un coordinador d’actuacions de gestió, de les ZEPA de l’indret i del Centre d’Interpretació.

L’EBA dedica particular atenció, tanmateix, a la recerca i la divulgació de l’enclavament. Porta a terme tota mena de projectes de seguiment de la fauna i flora, campaments d’estudi i salvaguarda del patrimoni natural, beques, assessorament sobre els recursos naturals als ajuntaments i empreses locals i formació naturalista. Dins de la divulgació de l’espai s’incideix particularment en la població de l’entorn, però també, es fan campanyes contínuament per donar a conèixer aquesta enorme confluència fluvial —la més gran dels Països Catalans— arreu.


                                                        
                                                        
El setembre d’enguany l’EBA instal·lava el mirador del Galatxo de Massalcoreig, una de les
                                                           actuacions, com aguaits, senyalització, cartells, portal oficial a la xarxa i fullets, que ha
                                                         fet possible aconseguir ajut econòmic del Departament de Medi Ambient de la Generalitat.