Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Delegació del Bages

• Sortides naturalistes guiades

Curs de 10 sortides guiades a espais naturals de Catalunya que inclouen temàtiques de botànica, zoologia, ecologia i geologia. Guiades per Jordi Badia i Florenci Vallès, biòlegs, i Oriol Oms, geòleg.

· Dissabte 15 de desembre de 2018, El Meandre de Castellbell, les Muntanyes Russes de Sant Vicenç, la riera de Castellet i Marganell (Bages). Explorarem la part més fonda de la comarca de Bages, la conca d’erosió excavada pel riu Llobregat i per les rieres que s’hi dirigeixen en perpendicular, que aïlla el massís de Montserrat, posa al descobert les roques sedimentàries d’origen marí i s’escola per l’estret del Cairat. Els motius de natura previstos de la ruta són diversos. A Castellbell ens fixarem en la falla N-S que deixa el turó del Marquès enlairat a l’oest en relació al castell a l’est i reconeixerem la feina de restauració ecològica del meandre de Castellbell realitzada pel Col·lectiu ecologista l’Alzina els any 1995-1997. El meandre del Llobregat a Castellbell delimita una península fluvial coronada pel castell, una àrea tranquil·la on els ocells aquàtics poden aturar-se sense ser destorbats. Seguirem la riba dreta del Llobregat fins a la Farinera de Sant Vicenç, on abandonarem el riu per continuar per la riera de Castellet cap a les muntanyes Russes, una característica zona de xaragalls damunt de margues grises. Remuntarem la vall de la riera de Castellet entre pinedes de pi blanc, per un terreny proper a Manresa, poc visitat, on esperem que quedin fredolics i els darrers rovellons de la temporada, fins arribar prop de Colldarboç. Finalment girarem al sud per acabar la caminada al nucli de Marganell, el poblet situat sota la magnífica panoràmica estesa de Montserrat que ens acompanyarà durant tota l’excursió. Com sempre que es fa camí per camp obert, caldrà estar atents també als motius imprevistos, ja siguin fòssils de l’eocè marí, bolets per conèixer, la bellesa fractal de les formes d’erosió, la fauna i la flora dels ambients humits i la dels xaragalls més erms o aquell ocell entossudit a cantar. La natura més propera és sovint la més sorprenent, per poc que hi dediquem atenció.

La caminada té uns 12 km de distància i poc desnivell. Cal portar menjar, beguda, calçat adequat per caminar per la muntanya i, si es vol, cistella per bolets. En arribar a Marganell, quan comenci a fer-se fosc, celebrarem amb torrons i moscatell el Nadal que truca a la porta. El transport és en autobús. L’hora de sortida és a les 8.15 h de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l’EPSEM-UPC a Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 20 h, al mateix lloc. Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al telèfon 93 324 85 82, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15 € pels socis de la ICHN i de 18 € per aquells que no en siguin.


· Dissabte 19 de gener de 2019, El cap de Begur i les cales d’Aiguafreda i sa Riera (Baix Empordà). Sortida a les 7.15 davant de l’EPSEM-UPC, a l’avinguda de les Bases de Manresa.

Consulteu el web de la delegació del Bages

VI Trobada de tècnics de col·leccions de Ciències Naturals


Dilluns 10 de desembre de 2018, a la Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre (c. Gran Capità, 34; Amposta), tindrà lloc la VI Trobada de tècnics de col·leccions de Ciències Naturals, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, la Institució Catalana d’Història Natural i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Consulteu el programa.

Delegació d’Osona



Cicle «Descobreix els sistemes naturals» 2018

Dissabte 10 de novembre de 2018, de 10 a 14 h, Els bolets. Cartell. Punt de trobada: Universitat de Vic. Campus de la Torre dels Frares (c. de la Laura, 13. Vic).

Totes les activitats són gratuïtes. Els desplaçaments es fan de manera particular i per compte propi. Les activitats únicament estan cobertes per l’assegurança de Responsabilitat Civil de l’organització. La resta de successos que es puguin esdevenir no tenen cobertura.

Cal inscripció prèvia per mitjà del correu electrònic: info@museudelter.cat o al telèfon 93 851 51 76 (Museu del Ter) especificant el nom, els cognoms i elDNI de les persones participants. Podeu trobar més informació a: www.museudelter.cat - www.gno.cat - mon.uvic.cat/cerm/

 

Vegeu el programa complet

Delegació de la Garrotxa

• Les Molses de la Garrotxa

Dissabte 10 de novembre, de 10 a 18 h, sortida per conèixer les «Molses de la Garrotxa». Concretament, anirem a veure Els briòfits de la zona de Santa Pau. La sortida anirà a càrrec de Miquel Jover, botànic del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. L’activitat està organitzada per la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural i pel Museu dels Volcans d’Olot amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquestes sortides s’emmarquen en el projecte d’elaboració del Catàleg de briòfits de la Garrotxa. Cartell

Lloc de trobada: Aparcament del Casal dels Volcans (Parc Nou, Olot). Cal portar esmorzar, dinar, aigua, lupa de camp o comptafils, càmera de fotos. L’activitat és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

• Cicle «Viatges naturalístics»

Divendres 23 de novembre de 2018, a les 19.30 h, a la sala El Caliu de Els Catòlics (c. Clivillers, 7 d’Olot), xerrada naturalista «Geòrgia i Armènia» a càrrec de Fran Trabalon, naturalista, ornitòleg i viatger. Amb aquesta xerrada donem continuïtat al cicle de conferències titulat «Viatges naturalístics pel món» on diversos socis i sòcies de l’entitat, ens han explicat les seves experiències naturalistes en llocs tan diferents com el Regne Unit, Tanzània, Nova Zelanda, Etiòpia, l’Antàrtida, Madagascar, l’illa Reunió, Taiwan, Califòrnia, les illes Hawai o Namíbia. En els propers mesos, anirem programant xerrades amb la idea de donar a conèixer diversos racons del Planeta des d’un punt de vista naturalístic. Així, la flora, la fauna, la geologia o el paisatge, serviran d’eix central per il·lustrar, amb excel·lents fotografies, i relatar, amb vivències de primera mà, els viatges naturalistes dels socis i sòcies de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN. Cartell

• Projecte de recerca i divulgació «Els Fongs de la Garrotxa»

La Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural va engegar aquesta primavera passada un projecte de recerca i de divulgació sobre el fongs de la Garrotxa. Durant els propers dos anys, els participants recolliran citacions de fongs de la comarca per tal d’elaborar un catàleg de fongs de la Garrotxa. S’hi poden apuntar tant persones amb coneixements com persones que no en tinguin, però que vulguin aprendre en les diferents sortides col·lectives o mitjançant els recursos que l’entitat oferirà a través de xarxes i Internet. També s’hi poden apuntar persones amb molta o poca disponibilitat de temps. La Delegació ja té en marxa diferents grups de recerca participativa sobre flora, molses, líquens, papallones diürnes, saltamartins, libèl·lules..., grups que han elaborat diferents publicacions d’aquests grups a la comarca. Cartell

• Tertúlies naturalístiques

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.


Trobareu més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central


• 34ena Exposició de Bolets

Dissabte 10 de novembre, a les 8 h, davant del Centre Natació Mataró, es convoca la trobada per dur a terme la recol·lecció anual de bolets per mostrar a la 34ena Exposició de Bolets, que s’obrirà al públic a mitja tarda a darrera de l’Ajuntament de Mataró. L’exposició de bolets es duu a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Mataró.  

Campanya de micromecenatge

La Delegació de la Serralada Litoral Central va engegar, el passat mes de gener, una campanya de micromecenatge amb la que, amb tant sols un euro al més, els micromecenes poden ajudar econòmicament a l’equip de voluntaris de la delegació per dur a terme els seus projectes naturalistes, com ara el Projecte Fonts. Podeu col·laborar registrant-vos en aquest enllaç.


Els continguts del darrer número de la revista L’Atzavara es poden consultar en aquesta adreça.

Trobareu mé informació de la Delegació a l’adreça: https://www.facebook.com/delegacioserraladalitoral/

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura


• Sessions audiovisuals

Dimecres 7 de novembre de 2018, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’IEC, Dolomites. Les muntanyes pàl·lides, a càrrec de Jordi Lluís Pi. Sessió dedicada a Pere Ignasi Isern. Cartell


Podeu trobar més informació de la SCFN al seu web.

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya

• Festa de Tardor del GOC  

Dissabte 10 de novembre de 2018, se celebrarà, a Calders, la Festa de Tardor, amb dinar de germanor amb les aportacions del socis que hi assisteixin amb les seves especialitats culinàries.

A partir de les 10 del matí hi haurà projeccions de viatges de flora i orquídies, a la plaça de l’Església de Calders.Per participar-hi serà necessari comunicar l’assistència a Jordi Prat (jpratf12@gmail.com)

• Exposicions

· Del 5 al 16 de novembre de 2018, tindrà lloc l’exposició fotogràfica Orquídies silvestres de Catalunya, amb fotografies dels membres del Grup Orquidològic de Catalunya. Cartell. Es pot visitar de dilluns a divendres, de 16 a 21 h, al Centre Cívic Sales i Carner (c. Bernat Oller, 14-16, de Manresa).

· Dissabe 10 de novembre de 2018, al Centre Cultural de Riells i Viabrea (c. de l’Esquirol, 1) Cartell

· Inauguració de l’exposició fotogràfica Les orquídies del Montseny.
· Conferència Les orquídies de Catalunya, a càrrec de Xavier Sanjuan.

· Divendres 23 de novembre de 2018, de 17 a 21 h, a la sala d’actes del Centre Cultural La Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4; Palma de Mallorca), mostra fotogràfica i educativa Les orquídies. Petites joies de la natura. Cartell

Consulteu el web del GOC

Societats adherides


Grup Mineralògic Català - Conferències Mineralògiques de Tardor

· Divendres, 16 de novembre de 2018, de 19.30 a 21.30 h, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC, El Geoparc de la UNESCO de la Conca de Tremp - Montsec. Gènesi del geoparc, recursos geològics i mineralògics i perspectives de futur, a càrrec de Guillem Puras Castells, enginyer agrònom, coordinador Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp - Montsec.

· Divendres, 23 de novembre de 2019, de 19.30 a 21.30 h, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC, La història que expliquen els minerals de les Guilleries. Mineralitzacions i textures minerals de la zona, a càrrec de Mercè Corbella Condomí, Departament de Geologia, Universitat Autònoma de Barcelona.

· Dissabte, 1 de desembre de 2018, de 10.30 a 12.30, al Museu Mollfulleda (carrer de l’Església, 43; Arenys de Mar), Un viatge dins de la Col·lecció del Museu Mollfulleda d’Arenys de Mar. Anecdotari i observació «de visu» de peces seleccionades de la col·lecció, a càrrec de Marc Campeny, conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Col·laborador del Museu Mollfulleda. .

Programa complet



Societat Catalana de Lepidopterologia - 40 anys de recerca lepidopterològica


Del 6 al 30 de novembre de 2018, exposició «Societat Catalana de Lepidopterologia, 40 anys de recerca lepidopterològica», al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Dimarts 6 de novembre de 2018, a les 19 h, a la Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, Acte Inaugural de la celebració dels 40 anys de la SCL. Presentació de l’exposició i tres intervencions sobre aspectes actuals de la lepidopterologia a Catalunya:

· Una diagnosi de l’estat dels ropalòcers catalans basada en 25 anys de seguiment del CBMS, a càrrec de Constantí Stefanescu.

· Estat del coneixement dels heteròcers de Catalunya: aportació de la SCL, a càrrec de Jordi Dantart.

· La conservació dels lepidòpters de Catalunya, a càrrec de Josep Maria Olmo.

Activitats amb altres entitats


• Presentació oberta dels resultats del primer any del projecte uBMS

Dimarts 4 de desembre de 2018, de 19 a 21 h, a la sala Pi i Sunyer de l’IEC, tindrà lloc la Presentació oberta dels resultats del primer any del projecte uBMS.

19 - 19.45 h, xerrada sobre els resultats de la xarxa de voluntaris de l’observatori de papallones urbanes al seu primer any 2018. A càrrec de Yolanda Melero (CREAF) i Constantí Stefanescu (Museu de Granollers).
19.45 - 20 h, la gestió del verd de la ciutat de Barcelona, a cárrec d’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona)
20 - 21 h, torn de preguntes i participació dels voluntaris i del públic. Cartell  

 

• XV Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN

Dimecres 21 de novembre de 2018, de 9 a 18 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, XV Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte. Programa complet

Activitats d’altres entitats

Els propers 30 de novembre i 1 de desembre de 2018, se celebrarà, a Valls, la jornada Francesc Español. Patrimoni humà, que acompanyarà l’exposició «D’escarabats i altres coses...». L’entomòleg vallenc Francesc Español, que es podrà visitar a la Sala Sant Roc entre el 30 de novembre i el 16 de desembre de 2019. El projecte Patrimoni Humà va ser endegat l’any 2012 (Josep M. Vives Castellet. 2014: Fra Josep de la Concepció. 2016: Robert Gerhard i Ottenwaelder) com un programa bianual per reivindicar la trajectòria de diverses personalitats vallenques que per un motiu o un altre hem descuidat, tot corrent el risc de perdre un patrimoni humà ric, divers, encoratjador i del que podem extreure un bon mestratge i fins i tot referents de cara al futur. Cartell

Breu currículum de Francesc Español i Coll. Nasqué a Valls el 8 d’octubre de 1907. Estudià batxillerat a Tarragona i es llicencià en farmàcia per la Universitat de Barcelona l’any 1935. El 1924 començà a col·laborar en les tasques del Laboratori d’Entomologia del Museu de Zoologia de Barcelona. L’any 1932 ingressà com a regent d’entomologia al mateix museu. Quan fou creat l’Institut Municipal de Ciències Naturals de Barcelona, l’any 1941, en fou nomenat conservador tècnic d’entomologia. L’any 1958 fundà la revista del Museu de Zoologia Miscel·lània Zoològica. El 1966 fou nomenat director del Museu de Zoologia de Barcelona. El 24 d’abril de 1969 va pronunciar el discurs d’ingrés a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, amb el tema "Fauna cavernícola de España", que li contestà el destacat ecòleg Ramon Margalef. L’any 1970 es feu càrrec durant cinc cursos de l’assignatura d’entomologia al departament de Zoologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Al començament dels anys setanta fou president de la junta gestora provisional encarregada de reprendre les activitats de la Institució Catalana d’Història Natural. L’octubre de 1977 es va jubilar, però continuà la seva tasca al Museu de Zoologia i a la Universitat. A banda de molts altres reconeixements d’abast nacional i internacional, l’any 1981 la Universitat de Barcelona li concedeix el títol de Col·laborador honorari mentre que al maig de 1982 és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Un any després, la Generalitat de Catalunya li atorga la medalla Narcís Monturiol, com a reconeixement a la seva contribució en el progrés de la ciència i la tecnologia a Catalunya. El Dr. Español morí a Barcelona el 29 de juny de 1999. La seva aportació al patrimoni taxonòmic en el camp coleopterològic és veritablement immensa. Descobrí i descrigué 2 tribus, 22 gèneres, 11 subgèneres, 126 espècies, 57 subespècies i 11 varietats i se li ha dedicat prop de cent taxons, que van del gènere a la forma.  

La inscripció és gratuïta, però cal apuntar-se prèviament per telèfon, correu electrònic o personalment a la Secretaria de l’Institut d’Estudis Vallencs (c. de Jaume Huguet, 1 de Valls; Tel.: 977 600 660; a/e: iev@iev.cat). 

Dijous 29 de novembre de 2018, tindrà lloc, a la sala d’actes de l’INS La Garrotxa (carretera de Riudaura, 110; Olot), la Jornada tècnica Situació actual, resultats dels seguiments i propostes de gestió de la papallona del boix a Catalunya. Vegeu el programa complet.

La jornada és gratuïta, però cal inscripció prèvia (Eva Calm; tel.: 972 264666; a/e: eva.calmp@gencat.cat) o bé del servei de preinscripcions a jornades del portal RuralCat: ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt.

Amb el suport de