TINENÇA DE BENIFASSÀ: PORTELL DE L’INFERN

 

El port en tot el seu esplendor

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

Aquesta sortida transcorre per la comarca del Baix Maestrat i permet gaudir dels impressionants paisatges i del ric medi natural del vessant valencià del massís del Port. L’itinerari discorre tant per verticals carenes rocoses com per ensotats barrancs, constituint un paisatge en el qual les dolomies i les calcàries del Juràssic i del Cretaci assoleixen un marcat protagonisme. En conseqüència, la diversitat d’ambients que es podran observar és molt gran, des de carrascars a pinedes de pi roig i pinassa, i algunes espècies vegetals força rares o endèmiques contribuiran a incrementar l’interès de la sortida.

 

La fauna també és força interessant, destacant els rapinyaires que sempre sobrevolen aquestes muntanyes, com l’àguila daurada i el voltor, alguns mamífers, com la cabra i el cabirol, i altres espècies característiques dels ambients aquàtics, com el crac de riu i l’ofegabous. L’activitat humana hi és testimonial i restes com els del mas de Pixon, permetran fer-se l’idea de la dura vida que van suportar els pagesos i ramaders que van haver de viure d’aquestes muntanyes.


Part de l’itinerari transcorre pel
Parc Natural de la Tinença de Benifassà, espai protegit d’ençà el 2006, i permet també visitar les Microreserves de Flora de Portell de l’Infern, Punta de Solà d’en Brull, Font de l’Ombria i Salt de Robert. Tot aquest ampli sector valencià del massís del Port ha estat també inclòs dins la Xarxa Natura 2000 com a LIC i ZEPA amb la denominació de L’Alt Maestrat, la Tinença de Benifassà, el Turmell i Vallivana.  


 

 

 

Lloc

Fredes-portell de l’Infern-pi Pastor-salt de Robert-Fredes.

Comarca

Baix Maestrat.

Longitud de l’itinerari

11,27 km .

 

Època més recomanable

Tot l’any, tot i que l’hivern hi pot ser extremadament fred

Accés amb transport públic

No s’hi pot accedir amb transport públic.

Dificultat

Mitjana, però cal tenir en compte que cal superar un bon desnivell i que cal estar habituat a la muntanya.

Autors

Josep Germain; Daniel Montesinos; Ferran Royo. 

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.