SERRA DE VILOBÍ: FONDO DELS ESCORTALS  

Medi físic

Geologia

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Durant l’Oligocè, fa més de 23 milions d’anys, la conca de l’Ebre era una àmplia zona lacustre resultat del tancament de les comunicacions que abans tenia amb el mar a causa de l’aixecament dels Pirineus i de les serralades costaneres. Aquesta conca sedimentària rebia l’aportació dels materials detrítics resultants de l’erosió dels relleus pirinencs al nord i de les serralades Costaneres al sud.

 

Les roques que es poden observar durant l’itinerari pertanyen a l’Oligocè i es tracta de calcàries, argiles i gresos que s’anaren dipositant a l’interior de la conca. Precisament pel fet de dipositar-se lluny dels sistemes muntanyosos que delimitaven la conca pel sud, aquestes roques oligocèniques no resultaren afectades per cap moviment tectònic i es troben en la seva disposició original, sense cap tipus de plegament. En aquesta plataforma horitzontal s’hi anà encaixant, des de principis del quaternari, una xarxa de drenatge que ara resta generalment inactiva.

L’encaixament dels torrents, o fondos, permet reconèixer en els seus vessants els diferents nivells de sediments oligocènics. En el mapa adjunt, de l’Institut Geològic de Catalunya, es pot observar un nivell inferior d’argiles, llims i gresos del Rupelià, uns estrats entremitjos de calcàries micrítiques més modernes, del Catià, i el nivell superior i més extens de margues i argiles també del Catià. Els estrats calcaris entremitjos ressalten per erosió diferencial i marquen clarament en el paisatge el pas entre els nivells inferiors i els superiors.

En el fons de les valls també s’han acumulat sediments quaternaris més moderns i damunts seu s’hi ha instal·lat les terres de conreu més fèrtils.

 
 

 

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

 

 

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.