SERRA DE MONTSIÀ: LA FORADADA

La talaia de la mediterraneïtat

 

 

Ý

Inici

 

Accès i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

 

Descripció del medi i del paisatge

 

La serra de Montsià té una situació estratègica que fa que sigui un dels observatoris privilegiats del paisatge de les terres més meridionals de Catalunya. Les vistes sobre el delta de l'Ebre són espectaculars, però a l’altre costat, els Ports s'alcen de manera majestuosa darrere la serra de Godall i el pla de la Galera. L'itinerari permetrà respirar mediterraneïtat per tots els costats. L'itinerari comença resseguint una de les poques valls que, escapant dels incendis que han afectat a la serra, mantenen un ric i esponerós alzinar, un dels millors exemples d'alzinar meridional. I a la font del Burgar, en les basses que s'hi ha construït, és possible observar-hi diverses espècies d'amfibis, com el tritó palmat. Ja al cim rocós, de blanques calcàries cretàciques, l'observació del paisatge no ha de fer perdre l'oportunitat de veure el vol de rapinyaires com l'àguila cuabarrada i l'àguila daurada, o el del falcó vesper durant el seu viatge migratori.

 

 

La serra de Montsià es troba inclosa al Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i forma part de la Xarxa Natura 2000, en haver estat declarada Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Disposa també d'un Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de la serra de Montsià, tot i que la majoria de les actuacions que s'han anat duent a terme han estat a iniciativa de l'administració local, més implicada en la preservació d'aquest singular espai. El conjunt de la serra del Montsià ha estat inclòs a l'Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya.

 

Lloc

Cocó de Jordi-font del Burgar-mas de Mata-redona-la Foradada-font
del Burgar-cocó de Jordi. Municipi de Sant Carles de la Ràpita.

 

Comarca

Montsià.

 

Longitud de l’itinerari

7,76 km.

 

Accés amb transport públic

No s'hi pot accedir amb transport públic.

Època més recomanable

Tot l’any.

 

Dificultat

Baixa-mitja. Malgrat ser curt, l'itinerari supera un cert desnivell i cal estar atents a no desviar-se del camí indicat.

 

Autors

Pere Luque; Josep Germain.

 
   

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.