SANT LLORENÇ DEL MUNT: 
EL MONTCAU - CANAL DE LES TEIXONERES

Les roques del Montcau i els roures de la canal 
de les Teixoneres

 

 

Ý

Inici

 

Accés i itinerari

 

Medi natural

 

4

Documentació

   
   


Traducció a l'estonià
(Anna Galovich)

 

Descripció del medi i del paisatge

 

L’itinerari recorre una part del massís de Sant Llorenç del Munt inclosa a la comarca del Bages, just al límit amb el Vallès Occidental, i si en part ressegueix alguns dels camins més coneguts i freqüentats de la muntanya, també permet descobrir indrets ben propers a aquests però gairebé desconeguts. L’ascensió al cim del Montcau (1.052 m) permet gaudir d’unes àmplies vistes de la veïna Serra de l’Obac i de la comarca del Bages, però també de la Mediterrània i dels Pirineus.

 

El tram de la sortida que recorre el sector del Montcau permetrà fer interessants observacions sobre la geologia i la geomorfologia dels conglomerats eocènics d’aquest massís i de la interessant vegetació rupícola que viu als roquissars i als relleixos i esquerdes de les roques.

 

 

La visita a la canal de les Teixoneres serà una bona oportunitat per conèixer l’única roureda del massís, un singular enclavament de vegetació eurosiberiana entremig de l’alzinar que pobla el conjunt del massís de Sant Llorenç del Munt. L’itinerari també arriba fins els Òbits, una antiga balma obrada on es podran observar restes dels establiments humans que antigament explotaven els recursos naturals d’aquest massís.

 

L’itinerari discorre pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, un dels primers espais naturals protegits de Catalunya, que recentment també ha estat inclòs dins la Xarxa Natura 2000. Com l’itinerari comença al Centre d‘Interpretació del Coll d’Estenalles, es podrà visitar l’exposició que hi ha i obtenir més informació sobre el pac natural.


Lloc

Coll d’Estenalles-el Montcau-els Òbits

 

Comarca

Bages

 

Longitud de l’itinerari

9,16 km

 

Accés amb transport públic

El punt d’inici de l’itinerari també és accessible amb transport públic, però només els dissabtes, diumenges i festius, dies en què hi ha un autobús que fa el recorregut Terrassa-Talamanca-Terrassa. Horaris

Època més recomanable

Tot l’any.

 

Dificultat

La part de l’itinerari que transcorre per darrera el Montcau pot ser una mica enredada i passa per alguns roquissars bastant verticals, però no ha de presentar cap dificultat per a les persones habituades a la muntanya tot i que cal extremar les precaucions en dies plujosos, de boira o si ha glaçat.

 

Autors

Jordi Badia; Vicenç Bros; Josep Germain; Antonio Gómez; Oriol Oms; Florenci Vallès.

 
 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.