PLANS DE SIÓ: CONILL

El valor de les planes de caràcter estèpic

 

 

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

Els Plans de Sió constitueixen una extensa plana a cavall entre l’Urgell i la Segarra. Hi predomina el paisatge agrari i només en alguns vessants dels suaus turons que s’hi troben la vegetació natural encara s’hi manté, ja siguin petits retalls de carrascar o les més abundants comunitats erèmiques de caràcter estèpic.

 

Aquest ambient agrícola de secà i de caire estèpic ha permès que en aquestes planes s’hi mantinguin algunes de les espècies d’ocells més interessants i amenaçades de Catalunya. Resseguint aquest itinerari, és fàcil observar el sisó i el gaig blau i, amb una mica d’experiència, la calàndria i la terrerola. Qui recorri aquests paisatges també podrà gaudir de la pau i la suavitat d’aquest paisatge de plana, però les restes de l’antic poble de Conill recorden que viure d’aquesta terra no ha estat mai fàcil.

 

L’itinerari discorre enterament per l’espai protegit de Plans de Sió que, amb més de 10.300 ha, forma part de la Xarxa Natura 2000 com a lloc d’importància comunitària (LIC) i zona per a la protecció del ocells (ZEPA) i que també ha estat inclòs al Pla d’espais d’interès natural (PEIN). Pel que fa als hàbitats d’interès comunitari, hi destaca l’hàbitat Prats mediterranis rics en anuals (6220), considerat prioritari. A l’Inventari de zones humides de Catalunya hi ha inclosa la zona humida anomenada Salades de Conill.


Lloc
Claravalls – Conill – Clot de Sant Gili – Clot de Palou – la Devesa.

 

Comarca

Urgell i Segarra.

Època més recomanable
Primavera. Cal tenir en compte que a l’hivern la temperatura pot ser força freda i la boira hi és freqüent, mentre que a l’estiu esdevé un indret molt calorós i l’ombra no hi és gaire abundant
.

 

Accés amb transport públic
A Claravalls hi ha una parada dels autobusos de l’empresa Alsina Graells que van de Barcelona a la Pobla de Segur i a la Val d’Aran passant per Tàrrega. Consulteu itineraris i horaris.

Longitud de l’itinerari

12,28 km

 

Dificultat

Baixa. L’itinerari transcorre sempre per pistes agrícoles.

Autors

David Guixé; Josep Germain. 

Flora i vegetació (text, taules i fotografies): Antoni Mayoral Arqué (Secció de Botànica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs).

 

 
 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat