ESTANY D’IVARS I VILA-SANA: IVARS I L’ESTANY

L’estany de la plana de Lleida

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Descripció del medi i del paisatge

L’estany d’Ivars i Vila-sana és un exemple reeixit de restauració d’un espai natural. L’antic estany endorreic va ser dessecat i convertit en terreny agrícola, però a partir de la recuperació de l’estany l’any 2005 s’ha aconseguit crear una nova zona humida, la qual, en pocs anys, ha esdevingut la més important de la plana de Lleida.

L’itinerari permet recórrer l’espai agrícola de l’entorn d’Ivars d’Urgell, on predominen els arbres fruiters, i donar la volta a tot l’estany. El principal atractiu de l’itinerari, a més del paisatgístic, és l’observació d’aus, ja que a l’estany s’hi concentra, tant a l’hivern com a l’estiu, un important nombre d’ocells, especialment ànecs, esplugabous, cigonyes, gavines i gavians.

L’estany d’Ivars i Vila-sana és una zona humida protegida i inclosa al Pla d’Espais d’Interès Natural i a la Xarxa Natura 2000. El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana és l’organisme que s’encarrega de la gestió de l’estany. La Fundació Catalunya-La Pedrera també participa en el projecte i és propietària de part de l’estany.

 
 

 

Lloc

Ivars d’Urgell-Cal Sinén-l’Estany-Ivars d’Urgell.

Comarca

El Pla de l’Urgell.

Longitud de l’itinerari

9,59 km

Accés amb transport públic

Es pot arribar a Ivars d’Urgell amb transport públic des de Lleida només els dies feiners, però els horaris no són adequats per visitar l’estany en un sol dia.

Època més recomanable

Tot l’any.

Dificultat

Baixa. L’itinerari es pot realitzar a peu o amb bicicleta.

Autors

Joan Estrada; Josep Germain.

 

Institució Catalana d’Història Natural

Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat.