COLLSEROLA: CAN COLL

Punt d’observació núm. 1 - Torrent de can Cerdà

 

 

Ý

Inici


Accés i itinerari


Medi natural

 

4

Documentació

Punt d’observació núm. 1

Km 0,18 de l’itinerari

UTM: 0427143, 4591387.

Altitud: 113 m.

 

Aquest punt d’observació està molt a prop de l’inici de la sortida, al petit pont que hi ha sobre el torrent de Can Cerdà, gairebé a la confluència amb el torrent de Can Coll. Els noms del torrents provenen del nom de les masies properes, a alguns mapes antics trobem, en comptes del nom de torrent de Can Cerdà, el de torrent de Valldaura, indret de significació històrica ubicat més lluny d’on passa el nostre itinerari, més cap el sud. La Casa o Palau Reial de Valldaura, ara absolutament en runes, va ser residència dels Comtes de Barcelona, i abans, el primer monestir cistercenc en terres catalanes
Flora
 

La vegetació d’aquest lloc és variada. Estem en un ambient forestal dominat a l’estrat arbori pels pins blancs, les alzines i els roures i, alhora, com es tracta d’una fondalada humida, trobem espècies pròpies de la vegetació de ribera mediterrània. Hi ha, per exemple, molts gatells, oms i avellaners.

 

I, en tant que es tracta d’un lloc molt freqüentat (és l’àrea de lleure més massificada de Collserola), també hi ha una vegetació ruderal i de bardissars prou destacable. Trobem plantes pròpies de llocs alterats, però que tenen aquí trets diferencials: són plantes de vora de camí, més o menys comunes, però atès que estan en un ambient humit, són de característiques eurosiberianes. Alguns exemples són la canabassa, l’herba de la sang, menta borda, etc.

 

En aquest punt també destaca la presència d’espècies al·lòctones, unes provinents de l’activitat agrícola més recent, com la canya i la vinya, altres naturalitzades, com el plàtan, i altres també esteses espontàniament i que han esdevingut invasores, com el raïm de moro.

Gatell
(Salix cinerea)

Om
(Ulmus minor)

Avellaner
(Corylus avellana)

Alzina
(Quercus ilex)

Roure
(Quercus cerrioides)

Pi blanc
(Pinus halepensis)

Àlber
(Populus alba)

Plàtan
(Platanus hispanica)

Cua de cavall
(Equisetum telmateia)

Esbarzer
(Rubus sp.)

Càrex pèndul
(Carex pendula)

Heura
(Hedera helix)

Aritjol
(Smilax aspera)

Carabassina
(Bryonia cretica)

Arç blanc
(Crataegus monogyna)

Canabassa
(Eupatorium cannabinum)

Matajaia
(Epilobium hirsutum)

Serverola o herba de la sang
(Agrimonia eupatoria)

Canya
(Arundo donax)

Vinya
(Vitis sp.)

Raïm de moro
(Phytolacca americana)

Morella vera
(Solanum nigrum)

Menta borda
(Mentha suaveolens)

Plantatge gros
(Plantago major


Fauna
 
Les espècies d’ocells més comunes en aquest punt son: merla, tudó, pit-roig, rossinyol del Japó i picot garser gros. També és fàcil veure rastres o empremtes de senglar, guinea i conill.
Tudó i picot garser gros Pit-roig

 

 

Col·laboreu!                                                   

                                                                           

Si voleu afegir alguna dada o imatge a aquesta pàgina, trameteu-les a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat) i les hi inclourem!

 

Institució Catalana d’Història Natural
Carme, 47 – 08001 Barcelona - ichn@iec.cat - http://ichn.iec.cat