A les imatges de dalt l'àlber (Populus alba) vist en el seu port general: a l'esquerra en plena florida a finals de febrer a la confluència de la riera de Rajadell al riu Cardener a can Pocoli (Manresa), al centre un exemplar femella en fruit al mes de maig i a la dreta amb el fullatge complet a ple estiu al Pla de Reguant (Súria). Les fotos de la segona fila mostren el detall d'aquestes fulles, a l'esquerra la cara superior verda i a la dreta la cara inferior blanca. Les fotos de baix il·lustren les inflorescències o aments: a l'esquerra els aments masculins, al centre un ament femení ja madur, amb els ovaris inflats com una ampolleta a punt d'obrir-se per alliberar les llavors, i a la dreta l'eclosió d'aquests fruits i la dispersió de les llavors embolcallades en borrissol blanc.
L'àlber es un arbre dioic, és a dir, amb exemplars masculins i altres femenins.
Tot i que amb algunes interrupcions, una llarga i estreta cinta de bosc de ribera acostuma a serpentejar pel fons de la vall d'algunes rieres del Bages i dels dos rius, el Cardener i el Llobregat.
[fotos Jordi Badia (dalt a l'esquerra i a la dreta i i baix al mig), Oriol Oms (baix a l'esquerra) i Florenci Vallès (dalt al mig, centre i baix a la dreta)]