El sud del Bages vist des de La Balconada de Sant Pau, a Manresa

PRESENTACIÓ

El medi natural del Bages és un estudi amb un objectiu certament de gran abast: tot el medi natural d'una comarca diversa, tant des del punt de vista biològic com geològic, com és el Bages. L’abast territorial és la comarca segons la delimitació vigent l’any 1999; inclou per tant els municipis de Calders, Monistrol de Calders, Moià, Santa Maria d’Oló i L’Estany que al 2015 se'n van segregar per incorporar-se a la nova comarca del Moianès.

En aquest intent ha calgut compaginar esforços sobretot en dues direccions; d'una banda trobar el punt just de síntesi per presentar només tot allò que és realment important i, de l'altra, presentar els temes de manera atractiva i entenedora. Les imatges han de destil·lar tant la bellesa com el coneixement de la natura del Bages.

El Pla de Bages vist des de la muntanya de Collbaix

El medi natural del Bages s'organitza en 20 grans capítols, cadascun d'ells dedicat a un dels aspectes -el clima, la geomorfologia, els impactes,...- o a un dels ecosistemes -l'alzinar, la roureda, les zones humides,...- que componen la natura del Bages. Cada capítol consta d'una pàgina introductòria més una extensa col·lecció de pàgines dedicades a una espècie que viu en aquell ecosistema o a un aspecte particular. La col·lecció de pàgines d'un capítol es presenta en una galeria d'imatges. S'accedeix a aquestes pàgines d'espècies o d'apectes particulars a través de les galeries d'imatges, dels índexs d'espècies o bé per la pàgina de novetats al web.

Els índexs d'espècies es classifiquen primer en grans grups sistemàtics -fongs, plantes superiors, crustacis, insectes, ocells...- i s'ordenen després per ordre alfabètic alternativament segons el nom científic, el nom popular o, depenent del grup, l'ordre o la família.

La pàgina de novetats al web, per als usuaris avesats, llista les addicions i modificacions significatives a mesura que s'incorporen.

Les dues serres de conglomerat situades a l'extrem sud de la comarca de Bages, la de l'Obac -en primer terme la carena de l'Espluga de la serra de l'Obac- i Montserrat -al fons de la imatge- són àrees de natura protegida sota la figura de Parc Natural.

El medi natural del Bages és bilingüe, català i castellà en la seva totalitat, i els capítols de geomorfologia, roques i minerals, fòssils, història geològica, clima, alzinar i ICHN-Bages també en anglès.
Els logos canvien els textos d'un idioma a un altre.

El logo enllaça amb imatges de la mateixa espècie a l'Espai de les sortides naturalistes de la ICHN-Bages.

El logo enllaça amb el bloc Fauna de la Catalunya Central, de Jordi Comellas.

La configuració de pantalla mínima per visualitzar bé el web és de 1024x768 píxels, l'òptima de 1280x1024.

El medi natural del Bages és un treball de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural, iniciat l'any 1999 amb motiu del centenari de la Institució i periòdicament actualitzat.

Les fotos i els diagrames que sumen un total de 5113 il·lustracions, així com els textos, són originals dels seus autors i col·laboradors.

Vegeu la informació legal. Contacte per sol·licitud de fotos i per comunicació d'errors o d'opinions a l'adreça ichnbages@gmail.com.

CRÈDITS

Autors:

Xavier Adot i Fernàndez
Jordi Badia i Guitart
Oriol Oms i Llobet
Montse Porta i Arnaiz
Marta Queralt López i Salvans
Florenci Vallès i Sala

Realització del website:
Esteve Badia i Orive
Jordi Badia i Guitart

Informació legal

Col·laboradors:
J. Enrique Arnold
Efrem Batriu
Josep Biosca i Munts
Josep Costa
Xavier Idígora
Roger Lapeña
Pere Moraleja
Jordi Morató i Farreras

Marcel·lí Puigdellívol
Enric Sala
Joaquim Sanz
Ramon Solà i Ferrer
Amadeu Ricart
Marc Vilarmau i Masferrer

INSTITUCIÓ CATALANA D'HISTÒRIA NATURAL
Carrer del Carme, 47 - 08001 Barcelona
ichn@iecat.cat, https://blogs.iec.cat/ichn/
ICHN - Delegació del Bages
Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa - UPC
Avda. Bases de Manresa, 61-73 - 08240 Manresa
ichnbages@gmail.com