El Pla de Bages vist des de la muntanya de Collbaix

PRESENTACIÓ

El medi natural del Bages és un estudi amb un objectiu certament de gran abast: tot el medi natural d'una comarca diversa, tant des del punt de vista biològic com geològic, com és el Bages. L’abast territorial és la comarca segons la delimitació vigent l’any 1999; inclou per tant els municipis de Calders, Monistrol de Calders, Moià, Santa Maria d’Oló i L’Estany que al 2015 se'n van segregar per incorporar-se a la nova comarca del Moianès.

En aquest intent ha calgut compaginar esforços sobretot en dues direccions; d'una banda trobar el punt just de síntesi per presentar només tot allò que és realment important i, de l'altra, presentar els temes de manera atractiva i entenedora. Les imatges han de destil·lar tant la bellesa com el coneixement de la natura del Bages.

El medi natural del Bages s'organitza en 20 temes, cadascun d'ells dedicat a un dels aspectes -el clima, la geomorfologia, els impactes,...- o a un dels ecosistemes -l'alzinar, la roureda, les zones humides,...- que componen la natura del Bages. La consulta de cada tema es pot fer de manera força independent.

Les dues serres de conglomerat situades a l'extrem sud de la comarca de Bages, la de l'Obac -en primer terme la carena de l'Espluga de la serra de l'Obac- i Montserrat -al fons de la imatge- són àrees de natura protegida sota la figura de Parc Natural.

El medi natural del Bages disposa de dos tipus de presentacions. Un és en suport material en plafons de gran format per a ser exposats en sales públiques. L'altre és aquest format digital consultable en els idiomes català -la versió original-, castellà i parcialment en anglès. Disposa a més d'un índex de les espècies il·lustrades. La configuració de pantalla mínima per visualitzar bé el web és de 1024x768 píxels, l'òptima de 1280x1024.

El medi natural del Bages és un treball de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural, iniciat l'any 1999 amb motiu del centenari de la Institució i periòdicament actualitzat.

Les fotos i els diagrames que sumen un total de 4735 il·lustracions, així com els textos, són originals dels seus autors i col·laboradors.

Els logos canvien els textos d'un idioma a un altre.
El logo enllaça amb imatges de la mateixa espècie a l'Espai de les sortides naturalistes de la ICHN-Bages.
El logo enllaça amb el bloc Fauna de la Catalunya Central, de Jordi Comellas.

Vegeu la informació legal. Contacte per sol·licitud de fotos i per comunicació d'errors o d'opinions a l'adreça ichnbages@gmail.com.

CRÈDITS

Autors:

Xavier Adot i Fernàndez
Jordi Badia i Guitart
Oriol Oms i Llobet
Marta Queralt López i Salvans
Florenci Vallès i Sala

Realització del website:
Esteve Badia i Orive
Jordi Badia i Guitart

Informació legal

Col·laboradors:
J. Enrique Arnold
Efrem Batriu
Josep Biosca i Munts
Josep Costa
Xavier Idígora
Roger Lapeña
Pere Moraleja
Jordi Morató i Farreras
Montse Porta i Arnaiz
Marcel·lí Puigdellívol
Enric Sala
Joaquim Sanz
Ramon Solà i Ferrer
Amadeu Ricart
Marc Vilarmau i Masferrer

INSTITUCIÓ CATALANA D'HISTÒRIA NATURAL
Carrer del Carme, 47 - 08001 Barcelona
ichn@iecat.cat, https://blogs.iec.cat/ichn/
ICHN - Delegació del Bages
Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa - UPC
Avda. Bases de Manresa, 61-73 - 08240 Manresa
ichnbages@gmail.com