L'empusa (Empusa pennata) és l'única espècie de la família dels empúsids trobada als Països Catalans. L'espècie es caracteritza per la presència d'una protuberància a sobre del cap. Els adults són de color verd i marró. Els mascles assoleixen 60 mm de llargada, mentre que les femelles, més grosses, arriben als 70 mm. Els mascles adults, com el de la fotografia de l'esquerra, presenten antenes llargues i bipectinades, mentre que les antenes de les femelles són més curtes i linials. Les imatges de dalt mostren dos subadults, a l'esquerra una femella i a la dreta un mascle. Les imatges de baix corresponen a femelles, d'antenes més petites que el mascle. Noteu la dificultat d'adonar-se de la presència de l'empusa quan es manté quieta entre les mates i herbes.

L'empusa habita zones seques i càlides, tot i que també es pot trobar a les vores dels rius. És una espècie especialitzada en la caça d'insectes voladors, que atrapa amb les potes anteriors armades amb espines. A diferència de la majoria de mantoïdeus, les nimfes eclosionen a l'estiu, s'alimenten a la tardor i de forma irregular a l'hivern i completen el seu desenvolupament a la primavera.

El nom d'empusa prové de la mitologia grega. Empusa era una semi-deessa monstruosa i malèvola, de formes canviants, que devorava als humans.

[fotos Marta Queralt López Salvans (1ª i 2ª), Amadeu Ricart (3ª), Jordi Badia (4ª) i Montse Porta i Jordi Badia (5ª)]