Llagosta egípcia o mediterrània

Anacridium aegyptium

La llagosta egípcia o mediterrània (Anacridium aegyptium) és l’ortòpter més gros de la fauna catalana. Les femelles adultes d’aquesta espècie, com les de les fotos 5ª, 6ª, 7ª i 8ª, fan 50-66 mm de llarg, mentre que la longitud dels mascles és de 32-36 mm, són molt més petits. La llagosta egípcia es reconeix per la mida gran dels adults, pel ratllat vertical dels ulls, per la cara interior dels fèmurs del 3er parell de potes de color ataronjat, pels 3 trams foscos al dors d’aquests fèmurs, i per la línia longitudinal de color més ataronjat als mascles i groc a les femelles sobre el cap i la carena mitjana del pronot.

Els joves són inicialment de color verd (foto 1ª) i les ales no arriben a cobrir-los l’abdomen; però, a mesura que creixen i fan mudes successives, s’enfosqueixen (fotos 2ª i 3ª) i les seves ales s’allarguen. La foto 4ª mostra un jove de color marró clar, ja prop del color gris fosc habitual dels adults.

La llagosta egípcia és pròpia de llocs càlids. Viu preferentment entre els arbres i arbustos. És freqüent i fàcil de veure durant la major part de l’any. Es reprodueix a la primavera i hiverna en estat adult.

[fotos Montserrat Porta (1ª i 4ª), Jordi Badia (2ª, 5ª i 6ª), Florenci Vallès (3ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (7ª i 8ª)]