Papallona de l’arboç

Charaxes jasius

La papallona de l’arboç (Charaxes jasius), de família nimfàlids, és la papallona diürna més gran que podem trobar a Europa i també una de les més espectaculars. En vol, les ales obertes mostren l’anvers de color castany fosc ribetejat per dues bandes taronja, molt aparents. En repòs, amb les ales plegades, el revers és un escaquer de polígons taronja, marró, blanc i negre.

Els adults volen en dues generacions, a primers i a finals d’estiu. Sovint es veu la papallona de l’arboç libant aigua dels rierols o dels bassals (foto 4ª), o bé el suc d’excrements en un contrast xocant entre la bellesa acolorida d’aquesta papallona i la natura dels excrements.

La posta dels ous es fa d’un en un, en diferents fulles d’arboç. L’eruga és de color verd fluorescent solcat per una fina línia lateral groga que va des del cap fins a les dues puntes del final de l’abdomen i amb un cap estrambòtic amb quatre banyes dirigides enrera. Aquestes erugues s’alimenten exclusivament de fulles d’arboç (Arbutus unedo), un arbust molt comú a algunes zones de la comarca de Bages. La distribució de la papallona de l’arboç està lògicament lligada a la de l’arboç.

[fotos Oriol Oms (1ª, 2ª i 3ª), Jordi Badia (4ª) i Xavier Adot (5ª i 6ª)]