La serra de Busa

SEDIMENTS I TECTÒNICA DE LA MÀ

Encetem curs visitant un espai proper, familiar al nostre entorn, la serra de Busa, entre terres solsonines i berguedanes. Sens dubte es pot afirmar que aquest espai natural és un exemple únic en el món on sediments de creixement i tectònica es desenvoluparen simultàniament, generant una singular alternança de conglomerats i zones d'erosió, sinclinals i anticlinals, crestes i tossals. I com no pot ser d'altra forma en ple octubre, boscos encesos de color i bolets són els protagonistes ineludibles de la jornada.

Iniciem la sortida des del pont de Valls, al vessant N de la serra de Busa, travessant la primera de les valls d'orientació EW, la Serra dels Bastets direcció Valielles, entre boscos de pins amb  alzina (Quercus ilex subsp. ilex)Més informacióteix (Taxus baccata)Més informació blada (Acer opalus subsp. opalus)Més informació moixera (Sorbus aria)Més informació i boix (Buxus sempervirens)Més informació, entre altres. En aquest punt fem una primera parada per a visitar el bosc de boixos de Valielles. Des d'aquí i prosseguint cap a Vilamala, la serra de Busa s'aixeca imponent sobre la vall. Iniciem la pujada per l'obaga, endinsant-nos en una fageda delerosa de mudar colors. Un cop a altiplà, bo i superat el grau de Vilamala, els cistells són a punt per a identificar, organitzar i exposar el fons micològic recollit pel camí. Continuem pel pla direcció W fins el serrat de les Gralles i el Capolatell, espai que per la seva orografia fou emprat com a presó natural durant la guerra del francès (1808-1814). Travessem de nou el pla prenent direcció SE per anar a buscar les escales metàl·liques, un dels escassos punts de descens del pla, baixant pel solell fins a Sant Lleïr a la Vall d'Ora.

 

 
 
 

Mapa i traça de la sortida a la Serra de Busa

Enregistrament/Edició: Albert Pujolar

 
OBAGUES I SOLLELS

Després d'uns mesos de vacances, les ganes d'explicar i escoltar són evidents, i per tant, aprofitem el camí reconeixent els boscos de  pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii)Més informació i pi roig (Pinus sylvestris)Més informació, l'olivarda (Inula viscosa)Més informació florida, profusament estesa pels marges de les carrereres, i la comunitat de  salze blanc (Salix alba subsp. alba)Més informació que acompanya el curs de l'Aigua de Valls. Només saltar de l'autobus al pont de Valls, trobem uns exemplars de freixe de flor (Fraxinus ornus), arbre de distribució limitada a les nostres comarques,

 

 
Amplieu imatge
 
 

1. Freixe de flor. Detall de les fulles imparipinades amb els folíols peciolulats, característica que el dstingeix dels altres freixes. Les sàmares també son ben visibles.

Autor: Marta Queralt

 

Prenem direcció Aiguaviva i enfilem la cara obaga de la serra dels Bastets, de boscos densos i ombrívols de pins, alzina (Quercus ilex subsp. ilex)Més informació i esquitxat d'arbres muntanyencs com la  moixera (Sorbus aria)Més informació, la moixera de pastor (Sorbus torminalis)Més informació, la  blada (Acer opalus subsp. opalus)Més informació, el  til·ler o tell de fulla gran (Tilia platyphyllos)Més informació, el  grèvol (Ilex aquifolium)Més informació o el teix (Taxus baccata)Més informació,

 

 
Amplieu imatge
 
 

2. Exemplar de teix, a la obaga de la Serra de Bastets. A la imatge interior es pot apreciar el revers de les fulles

Autor: Marta Queralt

 

L'estrat arbustiu està fonamentalment constituït per boix (Buxus sempervirens)Més informació, acompanyat d'un estrat herbaci i lianoide prou ric, amb  heura (Hedera helix)Més informacióherba fetgera (Anemone hepatica)Més informació i violeta de bosc (Viola alba)Més informació, entre altres. La comunitat rupícola és representada per l'orella d'ós (Ramonda myconi)Més informació i l'onosma borda (Saxifraga paniculata), parenta de la corona de rei (Saxifraga longifolia) i de corona de reina (Saxifraga callosa subsp. catalaunica)Més informació,  així com per un estrat muscinal destacable. També trobem els primers exemplars de bolets, com el fredolic (Tricholoma terreum)Més informació o les Lepiota spp. .

A mesura que anem pujant, el pi roig (Pinus sylvestris)Més informació i les vistes vers la cara Sud del Pedraforca ens acompanyen fins arribar al Grauet, coll que separa el Tossal Gran i el de la Viuda (1379 m), cim més elevat de la Serra dels Bastets. En aquest punt, i abans de baixar per la canal, trobem el cos d'gaig (Garrulus glandarius)Més informació , mort recentment, que serveix per a introduir l'espècie i els seus costums, com els d'emmagatzemar aglansMés informació, fet que converteix aquest ocell en un eficaç disseminador d'espècies del gènere Quercus, com el garric (Quercus coccifera)Més informació, l'alzina (Quercus ilex subsp. ilex)Més informació o el roure martinenc (Quercus humilis).

 

 
Amplieu imatge
 
 

3. Cara Sud del Pedraforca, des de la Serra de Bastets

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

4. El grup al Grauet, baixant cap a Valielles

Autor: Marta Queralt

 
Encarem el vessant S de la Serra direcció Valielles. El bosc, predominantment un alzinar amb càdec (Juniperus oxycedrus)Més informació i amb híbrids de roure de fulla petita (Quercus faginea)i   roure martinenc (Quercus humilis), ens mostra algun exemplar de mida considerable,

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

5. Magnífic exemplar de roure, amb detalls de la cavitat a la soca, de la gruixuda i clivellada escorça, de les fulles i branques de la capçada amb forats de picot.

Autor: Marta Queralt

 

Baixem cap al fons de la Vall, on l'arç blanc (Crataegus monogyna)Més informació, l' auró blanc (Acer campestre)Més informació i el roser (Rosa spp.)Més informació encenen el paisatge amb colors de tardor.

 

 
Amplieu imatge
 
 

6. Fulles d'auró blanc, un altre membre de gènere Acer

Autor: Marta Queralt

 

Des d'aquí, les vistes a la cara obaga de la Serra de Busa són magnífiques,

 

 
Amplieu imatge
 
 

7. La cara N de la Serra de Busa

Autor: Marta Queralt

 

Als voltants d'algunes de les cases del nucli de Valielles, l'hisop (Hyssopus officinalis) es troba en plena florida,

 

 
Amplieu imatge
 
 

8. L'hisop, una mata ramificada i pilosa, de fulles lanceolato-linears, inflorescència espiciforme i corol·la blavosa.

Autor: Marta Queralt

 

Ens desviem uns centenars de metres per a visitar un dels claps de boixeres de la cormarca, on el boix (Buxus sempervirens)Més informació assoleix proporcions arbòries. Junt amb el bosc del Molí de Güell i el de les Canals de Montmajor, el bosc de boixos de Valielles de Busa posseix exemplars d'alçades superiors a 10 m, gruixos de 25 cm, amb una clara absència d'estrat arbori i una certa presència de plantes nemorals.

 

 
Amplieu imatge
 
 

9. El ombrívol bosc de Valielles, un interessant reducte de boixos arboris.

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

10. Valielles, a la vall entre les Serres de Bastets i de Busa

Autor: Jordi Badia

 

Deixem Valielles després de l'entretinguda trobada d'uns quants exemplars de granota verda (Rana perezi)Més informació,

 

 
Amplieu imatge
 
 

11. Exemplar de granota verda, una de les espècies més comú d'amfibi a la comarca

Autor: Jordi Badia

 

Després de Vilamala, comencem la pujada per l'obaga de la serra de Busa, mentre travessem una extensa fageda, ben entretinguts en la recol·lecció d'espècies micològiques per a la seva posterior classificació.

 

 
Amplieu imatge
 
 

12. Exemplar de pet de llop, ja mostrant una coloració brunenca.

Autor: Albert Pujolar

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

13. El carboner petit, de la família de les Russulaceae.

Autor: Marta Queralt

 

En guanyar alçada, tenim l'ocasió de gaudir de magnífiques vistes de la Serra dels Bastets, el Grauet i més enllà, fins la Serra d'Ensija,

 

 
Amplieu imatge
 
 

14. La serra dels Bastets i Valielles als seus peus

Autor: Josep Soler

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

15. El Grauet a la serra dels Bastets, i la serra d'Ensija al fons

Autor: Josep Soler

 

També identifiquem diferents espècies del bosc caducifoli que acompanyen el faig (Fagus sylvatica), com el  roure martinenc (Quercus humilis), la  blada (Acer opalus subsp. opalus)Més informaciói un estrat arbustiu amb  moixera (Sorbus aria)Més informació grèvol (Ilex aquifolium)Més informaciócorner (Amelanchier ovalis)Més informació i boix (Buxus sempervirens)Més informació, i algunes espècies herbàcies com la herba prima de roca (Moehringia muscosa), la cerverina (Catananche caerulea)Més informació,  la campaneta blava (Campanula persicifolia)Més informació o la  genciana cruciada (Gentiana cruciata subsp. cruciata), entre altres de florida tardana com la genciana ciliada (Gentiana ciliata),

 

 
Amplieu imatge
 
 

16. Fageda, a la obaga de la serra de Busa

Autor: Marta Queralt

 
 
 
Amplieu imatge
 
 

17. Capçada de moixera, de fulles amb característic revers blanquinós i tomentós, amb detall dels nervis paral·lels i de l'escorça llisa i grisenca.

Autor Albert Pujolar. Composició: Marta Queralt

 
 
 
Amplieu imatge
 
 

18. Fulles de corner, amb tonalitats tardorenquesc. Tal i com es pot apreciar a la fotografia, les fulles tenen una característica forma el·líptica amb el marge serrat.

Autor: Marta Queralt

 

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

19. L'arenària o herba prima de roca, de delicades fulles linears, molt ramificada i tiges febles, que podem trobar a les roques ombrívoles i molsoses de boscos humits.

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

20. Cerverina, ja sense la inflorescència, amb les característiques bràctees involucrals argentades i transl·lúcides i nervi medial opac.

Autor: Albert Pujolar

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

21. Flors de campaneta blava, de corol·la ampla i distribució limitada a l'estatge montà. Cal destacar que el periode de floració és entre primavera i estiu (V-VIII), que és quan es va  realitzar la fotografia.

Autor: Jordi Badia

 

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

22. La bonica i poc usual genciana cruciada, les flors de la qual s'agrupen en fascicles terminals i axil·lars (normalment tetàmers). Tot i que no la vam poder trobar en floració, el seu periode se situa de mig a finals d'estiu (VII-IX).

Autor: Jordi Badia

 

Als voltants del migdia, arribem al grau de Vilamala. És en aquest tram on la roca més nua ens deixa veure espècies característiques de cingles calcaris com el  xuclamel de roca (Lonicera pyrenaica)Més informació, el te de soqueta (Potentilla caulescens)Més informació, el  te de roca (Jasonia saxatilis)Més informació, la corona de rei (Saxifraga longifolia) o fins i tot la  cargola de roca de Montserrat (Erodium foetidum subsp. rupestre)Més informacióencara  florida,

 

 
Amplieu imatge
 
 

23. El grau de Vilamala, ja arribant al pla de Busa

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

24. La corona de rei, de fulles més llargues que la seva cosina, la corona de reina, amb els porus calcaris al marge i les excrecions de carbonat càlcic. Habitualment sol disposar-se en rosetes aillades, o, com en la fotografia, agrupades en 2 o 3 individus.

Autor: Marta Queralt

 

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

25. La cargola de roca de Montserrat, també present a Busa. El seu habitat aïllat en cims rocallosos calcaris ha conduït l'Erodium foetidum a desenvolupar diverses subespècies arreu dels Països Catalans. Podreu trobar detalls referents a aquesta evolució a la comarca del Bages en partícular a l'article sobre  Les cargoles de roca del Montcau i de Montserrat.

Autor: Marta Queralt

 
MICOLOGIA AL PLA DE BUSA
Fem una parada per dinar a l'entrada del pla de Busa, sota el magnífic vol sostingut del voltor (Gyps fulvus)Més informació que ens acompanyarà tota la tarda fins als limits de la Serra de Busa.

Durant els postres s'organitza, classifica i exposa les principals famílies de bolets recollits, amb espècies representatives de diversos gèneres i ordres,

Ordre Agaricales

Extens grup de bolets generalment amb làmines, que creixen sobre terra i matèria orgànica en descomposició, amb formes de vida diversificades (sapròfits, paràsits o micorrícics), i que inclou els bolets tan diversos com els camperols, les amanites, les llenegues,

  • Agaricàcies (Agaricaceae)
    • Lepiota spp.
    • apagallums (Macrolepiota procera)Més informació
    • bolet de tinta (Coprinus comatus)
    • pet de llop (Lycoperdon perlatum)Més informació
  • Cortinariàcies (Cortinariaceae)
    • Cortinarius spp.
  • Estrofariàcies (Strophariaceae)
    • Hypholoma sp., amb espècies com el bolet de pi, que creixen en flotes, sovint sobre coníferes, produint una descomposició activa de matèria orgànica
  • Hidroforàcies (Hygrophoraceae)
    • llenega blanca pudent (Hygrophorus cossus)
    • carlet vermell (Hygrophorus russula)Més informació
  • Tricolomatàcies (Tricholomataceae)
    • bromosa (Clitocybe nebularis)
    • fredolic (Tricholoma terreum)Més informació
    • pimpinella morada (Lepista nuda)
    Ordre Boletales

Unes 1300 espècies conformen aquest grup de bolets, que sota la reclassificació de 2007 inclou també alguns grups dels antigament classificats com a agaricals i gasteromicets,

  • Boletàcies (Boletaceae)
    • mataparent (Boletus appendiculatus)
  • Gomfidiàcies (Gomphidiaceae)
    • cama de perdiu (Chroogomphus rutilus)Més informació
  • Rizopogonàcies (Rhizopogonaceae)
    • fetjó rosat (Rhizopogon roseolus)Més informació
  • Suillàcies (Suillaceae)
    • pinetell de calceta (Suillus luteus)

Ordre Russulales

Russula i Lactarius, entre altres gèneres, conformen aquest ordre,

  • Russulàcies (Russulaceae)
    • rovelló o esclata-sang (Lactarius sanguifluus)Més informació
    • rovelló (Lactarius deliciosus)Més informació
    • carboner petit (Russula albonigra)
    • cuagra (Russula spp.)Més informació

Ordre Thelephorales

Alguns dels bolets amb agulles pertanyen a aquest ordre, que va ser descobert via filogènia molecular (comparació d'estructures moleculars per a establir relacions evolutives entre organismes),

  • Bankeràcies (Bankeraceae)
    • bolet d'agulletes negre (Phellodon niger)Més informació
    • sabatera d'escates (Sarcodon scabrosus)

Ordre Cantharellales

Grup de bolets on l'himeni és un un conjunt d'agulles, plecs o superficies pràcticament homogènies amb aspecte de làmines molt atapeïdes,

  • Cantarel·làcies (Cantharellaceae)
    • camagroc (Cantharellus lutescens)Més informació

Però el dia és curt i ens queden moltes coses per visitar, així que continuem direcció NW cap al Serrat de les Gralles i d'aquí, al Capolatell.

 

 
Amplieu imatge
 
 

26. El pla de Busa, direcció W, des del grau de Vilamala

Autor: Marta Queralt

 
TOTS CAP A LA PRESÓ

Travessem el pla de Busa direcció W, sobre terreny suau amb cases de pagès, alternant bosc de pi roig i camps de conreu fins al Serrat de les Gralles, a l'extrem NW del pla.

Ens aturem una estona en aquesta balconada natural amb la cinglera del Moro als nostres peus, albirem d'E a W el Cogul, la serra d'Ensija, el Pedrafoca i la serra del Verd al Beguedà, i a mig terme els Llengots, el pantà de la Llosa del Cavall i Sant Llorenç de Morunys als peus del Port del Compte, acabant amb el Tossal de Vall-Llonga, la Mola del Lord i el Tossal de la Creu del Codó,

 

 
Amplieu imatge
 
 

27. El cingle del Moro i el Cogul, des del Serrat de les Gralles, autèntica balconada al Prepirineu Central. A mig terme s'aprecien les discordances verticals i al fons la serra d'Ensija.

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

28. Serres del Verd iel Pedraforca al fons, la serra de Guixers a mig terme i els Llengots en primer pla.

Autor: Jordi Badia

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

29. Tresserra i els Llengots

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

30. Vista general cap a ponent. Al punt central troben el Tossal de Vall-Llonga i girant en el sentit de les agulles del rellotge, i començant per darrera d'aquest, trobem el Tossal de la Creu del Codó (1528 m.), Sant Llorenç de Morunys als peus del Port del Compte, les cingleres de Malagana, el pantà de la Llosa del Cavall, el Tossal del Bisbe, el Castell i tancant el cerlce alrededor del Tossa, la Mola del Lord, amb el Santuari del mateix nom.

Autor: Marta Queralt

 

Seguim fins l'extrem NW tot travessant un alzinar fins el Capolatell (1316 m.). Aquesta petita mola, amb avencs com el del Capolatell, de 115 m. de fondària, es troba aïllada de l'altiplà amb caigudes d'uns cent metres excepte per una estreta gorja d'uns 10 metres de profunditat, punt pel qual, mitjançant un còmode pont amb baranes, s'estableix connexió amb el pla. Justament aquest aïllament va ser la causa del seu ús com a zona de reclusió de soldats de l'exèrcit de Napoleó durant la guerra del francès (1808-1814), per la qual cosa aquest espai és conegut com a Presó de Busa.

 

 
Amplieu imatge
 
 

31. Alzina al Capolatell. Detall de les aglans i de l'escorça.

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

32. Veta de carbonat càlcic al Capolatell

Autor: Marta Queralt

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

33. Roure al Capolatell. Detall de les fulles de lòbuls profunds

Autor: Marta Queralt

 

I essent un emplaçament inmillorable, fem la foto de grup, mentre s'obre al nostre davant una orografia especial: les discordances progressives de Sant Llorenç.

 

 
Amplieu imatge
 
 

34. Foto de grup al Capolatell

Autor: Jordi Badia

 
SEDIMENTS I TECTONICA DE LA MÀ

De forma indefugible, veure l'entorn natural de la serra de Busa implica necessàriament referir-nos als aspectes geològics tan peculiars que la conformen.

De fet, tota l'àrea al S de Sant Llorenç de Morunys, incloent el grup morfològic de les serres d'orientació EW, Serra dels Bastets, Busa i Serra Llarga, és un exemple únic en el món de sediments de creixement associats a la fenomenologia tectònica -Eocè Superiori Oligocè-.

Així, les discordances progressives de Sant Llorenç són fruit de la confluència simultània de la tectònica de progressió i la erosió del relleu resultant. Així, a la part N trobem els mantells de corriment del Cadí i de Port del Compte, amdos encavalcats pel del Pedraforca. A la part S, els conglomerats fruit de l'erosió resultant constitueixen les diferents unitats deposicionals deformades pels plecs direcció ESE-WNW, essent el plec sinclinal N el de Busa i l'anticlinal meridional el de Puig-Reig. La tectònica d'encavalcaments  originà un relleu per darrera el front mentre que la part frontal acumulava els materials resultants de l'erosió, constituint els conglomerats deformats.

 

 
Amplieu imatge
 
 

35. Panoràmica de les discordances progressives de Sant Llorenç, on es pot aprecia l'alta ciclicitat de franges tectòniques i de sediments, especialment vora el Tossal de Vall-llonga (part central de la foto), amb estructura d'anticlinal, contraposadament al sinclinal de la Mola del Lord

Autor: Jordi Badia

 

Deixem aquest enclavament geològic i en altres temps presó militar, per a travessar el pla de Busa i buscar l'escala de ferro, un dels pocs punts de baixada practicable per la seva cara S.

Mentre travessem l'altiplà direcció SE, anem trobant vestigis humans, cases i coberts pel bestiar.

Passant per Ca l'Artiller i acostant-nos al cingle de la Creu, una catifa de Potamogeton, possiblement llengua de cavall (Potamogeton natans) , cobreix una bassa propera. La panoràmica des de la vora del cingle, amb els colors encesos del capvespre, són magnifiques i la natura desafia les cingleres, ja sia engarristant-se al terra com el  te de roca (Jasonia saxatilis)Més informació o, de nou, la  cargola de roca de Montserrat (Erodium foetidum subsp. rupestre)Més informació, o bé trencant l'aire amb el vol vertiginós del bonic roquerol (Ptyotonoprogne rupestris)Més informació,

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

36. Bassa de Ca l'Artiller coberta de Potamogeton, possiblement de Llengua de cavall. Les potamogetonàcies son plantes que viuen submergides o que tenen fulles flotant a aigües dolces o salades, les inflorescències de les quals sovint són aèries i polinitzades pel vent.

Autor: Jordi Badia

 

 

 
Amplieu imatge
 
 

37.Vista de la cinglera de la Creu al solell de Busa, amb la muntanya de Taravil (1223 m.) al fons. Mentre caminavem ran de cinglera, voltors i roquerols aprofitaven l'espai i voltaven sobre els nostres caps. Malgrat intentar fotografiar aquests ràipds ocells amb més voluntat que tècnica i encert, només aquesta foto (a la cantonada superior dreta) és testimoni de la seva habilitat de vol.

Autor: Marta Queralt

 

 

 

Amplieu imatge

Amplieu imatge

 
 

38. El te de roca a la vora del cingle de la Creu, troba el seu hàbitat habitual, les fissures de roques.

Autor: Marta Queralt

 

Seguim direcció SE i els voltors segueixen acompanyant-nos, amb el seu vol planejant,

 

 
Amplieu imatge   Amplieu imatge
 
 

39. Voltors a la serra de Busa

Autor: Marta Queralt

 

Finalment arribem a les escales de ferro , des d'on comencem a baixar fins a Orriols,

 

 
Amplieu imatge
 
 

40. Baixant les escales de ferro cap el Grau d'Orriols, un dels pocs punts d'accès al pla de Busa

Autor: Albert Pujolar

 
EL SOLELL DE BUSA FINS A ORRIOLS

Amb poca claror, baixem pel solell de Busa, travessant boscos d'alzina  i pins (Pinus spp.), baumes i identificant algunes mates, com la  ruda (Ruta chalepensis subsp. angustifolia) o herba poma  (Odontides viscosus),

 

 
Amplieu imatge
 
 

41. Baumes baixant cap a Orriols

Autor: Albert Pujolar

 

Ja negre nit, grups fragmentats van arribant a Sant Lleïr a la Valldora, travessant l'Aigua d'Ora per passos diferents.

Textos i webs consultats:

  • El gaig dispersa les glans, J. Badia, El Pou (2008)
  • El Medi natural del Solsonès, D. Guixé Coromines, UB (2008)
  • A higher-level phylogenetic classification of the Fungi, Hibbett D.S., et al., Mycological Research 111:509–547 (2007)
  • Les cargoles de roca del Montcau i de Montserrat, J. Badia, El Pou (2009)
  • Fitxa Geozona 152 - Discordances progressives de Sant Llorenç de Morunys. Direcció General del Medi Natural. Generalitat de Catalunya