Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Associació Ibèrica de Mirmecologia


L’Associació Ibèrica de Mirmecologia (AIM),
va ser fundada l’estiu del 2006 a Internet (http://www.mirmiberica.org) simultàniament a Barcelona (Catalunya), Marín (Galícia), Sevilla i Jerez de la Frontera (Andalusia). A diferència d’altres associacions de l’àmbit científic nascudes a l’empara del món universitari, l’AIM sorgeix a partir de la nova societat del segle xxi: la societat de la informació i de la comunicació. El nucli inicial és un col·lectiu de naturalistes entusiastes de les formigues que van compartir experiències durant quatre anys (2003-2006) al fòrum d’Internet de Lamarabunta (http://www.lamarabunta.org), i que precisaren ampliar horitzons per donar curs a totes les inquietuds que els anaven sorgint  a mesura que avançaven en l’aprenentatge sobre la vida d’aquests insectes socials.

Els objectius de l’AIM són divulgar i ampliar els coneixements científics sobre els insectes de la família Formicidae, fomentar que els seus membres s’organitzin per a realitzar experiments i observacions, compartint coneixements en trobades, cursos i publicacions, i que alhora els serveixin com a base per a tasques científiques, educatives o divulgatives. També desitgem donar a conèixer la importància ecològica de les formigues i promoure el seu  respecte en particular, i el de tota la naturalesa en general. Això inclou la denúncia de situacions que amenacin la diversitat biològica d’aquestes espècies.

En poc més d’un any ja aglutinem la majoria d’especialistes i estudiosos de les formigues de la zona ibero-mediterrània-macaronèsica, oferint-los suport per tal que puguin desenvolupar tot el que els permeti la seva voluntat i imaginació, sigui quina sigui la seva àrea d’interès. Amb una important representació a Catalunya, pertanyen a l’AIM, a més de quasi tots els doctorands o recents doctors de tesis relacionades amb la mirmecologia, gairebé tots els especialistes universitaris que han treballat o treballen amb formigues dins del nostre àmbit territorial.

En coordinació amb el fòrum de Lamarabunta estem portant a terme treballs de camp amb una participació molt nombrosa i extensa geogràficament, que ens permet anar proveint de noves dades al nostre web associat http://www.hormigas.org. Tenim publicats tres llibres històrics sobre formigues i engegats diversos projectes educatius. El juliol del 2006, varem organitzar Taxomara I sobre taxonomia de formigues, inèdit a l’entomologia ibèrica, i que va ser el revulsiu que ens va portar ràpidament a la fundació de l’AIM. El passat mes de juliol de 2007 varem organitzar a la Universidade de Vigo, Taxomara II, assolint un èxit sense precedents a tot Europa (http://www.mirmiberica.org/Taxomara2007). Recentment hem tingut la gran satisfacció que el mirmecòleg més reconegut de tots els temps, el professor americà Edward O. Wilson, hagi acceptat ser el nostre segon Soci d’Honor, fent companyia així, al pioner de la moderna mirmecologia ibèrica, l’anglès Cedric A. Collingwood. Des del novembre de 2007 formem part, com a entitat adherida, de la Institució Catalana d’Història Natural, amb el número 1767.

Sessió inaugural del curs 2007-2008 de la ICHN a la Sala Prat de la Riba de l’IEC (15 de novembre de 2007). En finalitzar
la conferència, l’Associació Ibèrica de Mirmecologia va nomenar el professor Edward O. Wilson soci d’honor de l’AIM.


Associació Ibèrica de Mirmecologia (AIM)

Zoobotánico Jerez
Taxdirt s/n
11404 Jerez de la Frontera (Cádiz)

Adreça electrònica: aim@mirmiberica.org
Web: http://www.mirmiberica.org
Tel.: (Secció Catalunya) 934 140 441